話說係上年都同男朋友嚟過一次【曼克頓餐廳】,個時食物款式都已經覺得幾吸引,味道又係挺可以的!平時所認識的美國菜大多以扒類、漢堡為主,而【Manhattan】就比較集中在特式菜為主,菜式比較少見和特別,好似烤西班牙黑毛豬肋骨排伴士多啤梨、新鮮時令即開生蠔、威靈頓牛柳、各式各樣甜品等等。!今次與他再黎係因為知道新出左不少新菜式,而且一直對佢地念念不忘喔!.觀塘亞太中心(OPC)3樓,地址很方便,就近人流很多的APM商場(創紀之城5期),【曼克頓餐廳】取自英文名字【Manhattan】,簡單又好聽。餐廳格調高級,入到去環境依舊昏簡暗暗,門口一入是一個Happy Hour的好地方,擺放了各式各樣既酒櫃,閒時來一杯,舒緩了一天工作疲勞,放鬆下實屬不錯吧。播放著輕音樂,浪漫情調十足,如果是慶祝一些節日、生日飯,其實都有Feel…餐廳一邊是開放或廚房,見到廚師細心認真烹調的樣子。另一邊牆璧都是有這幅LED燈造成的Manhattan夜景即是維多利亞港的夜景吧,好美,看著總帶一點帶有一種神秘浪漫既感覺。翻開餐牌有些菜式更新左,都幾吸引,不過食西餐通常都係前菜、湯、主食、甜品一條龍咁Order,呢度都齊全

餐廳一邊是開放或廚房,見到廚師細心認真烹調的樣子。

翻開餐牌有些菜式更新左,都幾吸引,不過食西餐通常都係前菜、湯、主食、甜品一條龍咁Order,呢度都齊全。但我地都係點左小食、主食加飲品。

🔹Menu有很多菜式但新菜式我地點了一個Marilyn秘製雞翼,Marilyn Chicken Wings 6 $72
值得推介的,因為餐廳特意選用了意大利的走地雞,不含激素 ,對於而家注重既人係一個幾有誠意既小食,不得不承認「走地雞」其口感和美味確實勝過「速成雞」。

Marilyn Chicken Wings 6

雞翼外皮香脆,內裡肉質Juicy,而且走地雞既雞翼的確係實肉啲,味道上佢寫係Marilyn秘製,食完就唔係好太感受到係咩味,有啲普通但係好味,如果形容既週似濃濃地既燒汁味吧!
Marilyn Chicken Wings 6

頭盤我地叫左兩款生蠔。店員有推薦比我地,所以跟佢發板。
新鮮時令即開生蠔,不時不食,點左USA Taylor Pacific Rock-美國泰勒太平洋石蠔同USA Grand CRU-美國君御蠔
美國泰勒太平洋石蠔&美國君御蠔

🔹USA Grand CRU-美國君御蠔
君御蠔size比另外一款大隻小小,生蠔鮮味突出又濃郁,入口彈牙有咬口,帶有海水鹹香,沒有選擇以酒配生蠔,輕輕的吃完兩隻都有鮮味留在口中,好吃!相對美國泰勒太平洋石蠔的比較濃海水味,應該比較適合重口味的朋友。
美國君御蠔

🔹USA Taylor Pacific Rock-美國泰勒太平洋石蠔
美國泰勒太平洋石蠔差不多手掌的大小 ,味道偏淡,入口較清,海水味較淡亦都比美國君御蠔淡一點,不會太鹹,但都係肉質肥美,冇諗過咁嘅價錢咁抵食,可以食到質素咁好既蠔呢。唧小小檸檬汁茄汁就好夠了,調一調番個味。
美國泰勒太平洋石蠔

🔹前菜來一個order Mango Avocado Salad $98
以為沙律只是開胃前菜,不簡單那,呢款沙律勁好食,芒果、牛油果去皮去核切粒,牛油果,飽肚,健康,還有美肌功用呢!
Mango Avocado Salad

芒果酸甜可口,有檸檬的清香,還有香菜及琥珀核桃的爽脆,以芒果的清甜,牛油果的潤滑,兩者加埋已經係味覺既享受再有著炒過既琥珀核桃更加豐富左呢碟沙律。

Mango Avocado Salad

🔹主食有鮮蝦帶子卡邦尼扁意粉,Scallop & Shrimps Carbo $168
卡邦尼意粉,可以說是在西餐廳最常見的意粉,濃郁的芝士香氣、香脆的煙肉使它廣受歡迎。卡邦尼醬汁不會太濃或太稀,帶滿滿蛋黃香剛好!意粉煙煙韌韌偏腍身,如果再彈牙點會更perfect…

Scallop & Shrimps Carbo

有兩粒帶子,少量蝦和火腿,配料份量足夠,每樣都大大件,沒有雪藏味。火腿仲鹹香味十足,鮮蝦應該鮮炒香再落意粉因爲都有陣牛油味呢。

🔹½ Lber Pork Ribs $238
烤西班牙黑毛豬肋骨排伴士多啤梨,經過廚師細心烹調,每一部分入味爽口,令人回味無窮,賣相亦相當一流,難怪長期熱賣!

½ Lber Pork Ribs

豬肋骨上碟,雖說賣相不算太美但味道真係好有驚喜,入口還帶水果天然甜香,做到甜中帶酸,提升食慾。豬肋骨亦能做到骨肉分離。鬆鬆化化。

½ Lber Pork Ribs

他還加入切成小塊的新鮮士多啤梨令色彩和口感更豐富。有幾款主食都會跟有沙律同薯條,呢個一人份量真的太飽了,share食會更好呢。

【Manhattan】咁有情調,,當然來一杯Cocktail盡下慶吧!

🔹Melon Ball $65
照譯就係蜜瓜球,入面帶一點伏特加的雞尾酒,採用哈密瓜力的香甜與橙汁中和做味,口感香甜可口,很有夏天的感覺。甜酒來說,Melon Ball也是會屬於一杯相對受歡迎既Cocktail喔。
Melon Ball

【Manhattan】整晚都令人相當relax,加上食物質素甚佳款式都吸引,店員又好服務。相信如果早上來的話,窗戶的自然光滲透進餐廳,感覺倍感舒適,室內室外都是不錯選擇。有慶祝可以再來喔。
Type of Meal
Dinner