.秋冬已降臨香港醫療相關新聞報道【後疫情流感 🤧😷|人口免疫債要還】香港人 🇭🇰 打邊爐🍲 絕對係必做【多人活動 】但 【個人保養活動】 非補充 維他命C不可.講起維C 就係 中國神州大地獨特掘起水果 【檸檬🍋】由 嶺南至 四川一帶是 檸檬、柑橘類果物之發源地檸檬茶 🍋 凍O 絕對係廣東名物近年來 各大內地茶飲品牌南下擴充.再次衝擊港式檸茶 及 引爆年輕人對手搖口味改變正所謂 【萬變不離其中】沖飲 檸茶 為 3️⃣ 樣主要材料 組合1️⃣ 茶底/ 茶膽2️⃣ 檸檬🍋3️⃣ 配料.1️⃣ 茶底/ 港底多選用 錫蘭紅茶☕️ | 但新派都以混合茶底 清新少苦澀的綠茶\ 或白茶類毛茶 或花香味濃等 如鴨屎香或四季春2️⃣ 黃檸/ 與青檸🍋‍🟩 就係兩大派系ℹ️ 青檸偏甜 黃檸偏澀|但澀與香甜都藏在檸檬皮而且 產地會影響 檸皮包裹不同特別芳香而機械打汁 則生產量快 手打則酸及香味有層次.3️⃣ 近年 配料/配搭 【極多】 或 【大開腦洞】由梳打汽水🥤/ 咖啡/ 苦瓜/ 涼茶/ 乳酸飲品/薑茶/芫茜/水果類/ 蔬菜汁類/ Red Bull *️⃣期間限定/ 季節限定/ 嘗鮮新口味👅真係 想像唔到下一round流行什麼.今次我試 【苦
秋冬已降臨香港
醫療相關新聞報道
【後疫情流感 🤧😷|人口免疫債要還】
香港人 🇭🇰 打邊爐🍲 絕對係必做【多人活動 】
但 【個人保養活動】 非補充 維他命C不可
講起維C 就係 中國神州大地獨特掘起水果 【檸檬🍋】
由 嶺南至 四川一帶是 檸檬、柑橘類果物之發源地
檸檬茶 🍋 凍O 絕對係廣東名物
標榜 清熱解毒|最適合🈴打完邊爐既人 熱氣🔥
追加➕五分甜 ➕少冰
⏺️ 苦瓜 唔苦 而且有肉眼可見 壓碎的苦瓜
入口有苦瓜絲/ 組織 粒狀 絲狀 都咬到
⏺️ 檸茶底 清新 唔太澀|酸味有層次帶after taste
應該選用 近年大熱既 【香水檸檬🍋】
而且 我飲完 再加清水 茶味同檸檬 等一陣間仍然出味
而價錢來說 算是【可持續價】$32
有旺角潮特 對面店 因跪地價$18 營運不到半年 就倒閉
所以 我都是 有需要才飲
飲的時候 就要有要求
TakeAway
$32 (Tea)