2023-04-30
【九龍城區】【等等HEA】呢間喺 1am0896 已經同我前直屬上司莊敬哥去過,佢哋出咗新嘢,我今次就同另一位朋友去試。今次係試 $289 嘅「束草紅蟹迷之選套餐」,主菜就係韓國直送嘅「深海千米束草紅蟹」,不過我係唔食得嘅,係朋友幫我。除咗本身因為我病咗食唔到太多嘢,而且我係對蟹敏感,所以點都要搵佢幫手。佢就覺得啲蟹好特別,凍食亦到保持到蟹嘅原味,出面係食唔到呢款,不過食開其他蟹又好似唔覺得佢好突出,只係特別,佢都未食過呢種蟹。我就努力於「正宗麻辣味烤魚」同埋「台式香辣鮑魚雞煲」,唔好以為得呢兩款,係有好多款煲都係任食嘅,包括烤魚。只係因為我病到冇晒胃口,所以先食得兩煲咁少。味道上兩者都好正,帶病上陣嘅我都食咗唔少,好食。餐廳經理見我唔舒服直接同我發辦叫小食,「士林鹽酥雞」、「蒜香麻辣豬耳」、「基隆市甜不辣」、「台式鴛鴦腸」、「炸雙丸」都唔錯,碗「網紅品牌196台式仙草手工芋圓」我畀咗朋友食,我上次食過嘛,朋友都話唔錯幾好食。我哋有飲嘢,個餐加 $32 可以任飲台式飲品,朋友飲「菠蘿四季春」、「冬瓜檸檬」同「荔枝烏龍」,三款都好飲,係前者甜咗少少。我就飲「珍珠華田」、「黑糖薑母茶」、「
我哋有飲嘢,個餐加 $32 可以任飲台式飲品,朋友飲「菠蘿四季春」、「冬瓜檸檬」同「荔枝烏龍」,三款都好飲,係前者甜咗少少。我就飲「珍珠華田」、「黑糖薑母茶」、「香芋珍珠奶茶」同「珍珠烏龍奶茶」,都係唔錯嘅。。。
佢哋個 123 分鐘任食都幾多款式可以揀,仲有火鍋料同台式小食可以無限量追加,名單如下:
古早酸菜白肉煲
基隆市甜不辣
台式滷水糖心蛋
蒜香麻辣豬耳
台式鴛鴦腸
阿宗麵線(配阿宗辣椒醬)
呢間餐廳我曾經寫過用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:
1am0896
(地址:九龍城福佬村道41號地下)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #宋皇臺 #九龍城 #等等HEA #台式餐廳 #束草紅蟹迷之選套餐 #深海千米束草紅蟹 #正宗麻辣味烤魚 #台式香辣鮑魚雞煲 #士林鹽酥雞 #蒜香麻辣豬耳 #基隆市甜不辣 #台式鴛鴦腸 #網紅品牌196台式仙草手工芋圓 #台式飲品 #古早酸菜白肉煲 #台式香辣鮑魚雞煲 #花膠胡椒雞煲 #台南南乳豬手煲 #古早酸菜味烤魚 #農場蕃茄味烤魚 #1am0962 #1ambackup