2024-07-05 253 views
近排YOHO 新一期開咗,入面仲有唔少新餐廳。小編梗係留喺商場嘆冷氣試新嘢啦!其中一間就係 ,之前小編都食過荃灣嘅Peko Peko Lunch Set,感覺普普通通。但見呢間環境好靚,有種文青風嘅感覺,而且好闊落,座位之間間距阿晒闊,完全係I人友善嘅佈置。另外成間舖用咗好多落地玻璃,望出去係元朗城景,自然採光非常足夠,影相都靚啲,就決定俾多次機會佢!➡️Lunch Set A ( 兩頭盤+一主菜+主食+周打蜆湯)$102➡️Lunch Set B ( 一頭盤+兩主菜+主食+周打蜆湯)$108需要加一服務費先講下我哋試咗嘅頭盤:➡️Stone Fruit Salad🥗作為前菜好清新開胃,鍾意佢有唔同生果配搭,有無花果、布冧、蜜桃,同埋巴馬火腿好大塊,鹹鹹香香。➡️和風蛋卷🍳佢其實係玉子燒啲Friend,不過中間包住少少餡同沙律醬,表頭又加少少木魚碎咁。味道同玉子燒都差唔多,軟熟有少少蛋香,不過主要都係沙律醬味,實在太搶Focus。➡️酥炸馬蘇里芝士🧀本身幾期待,以為係拉絲芝士,但原來係我自作多情。佢只係炸芝士圈,味道鹹鹹香香,少失望。➡️周打蜆湯🥣印象中喺荃灣都飲過次,味道算唔算,忌廉湯滑溜,好重

需要加一服務費

先講下我哋試咗嘅頭盤:

➡️Stone Fruit Salad🥗

➡️和風蛋卷🍳

➡️酥炸馬蘇里芝士🧀

➡️周打蜆湯🥣
印象中喺荃灣都飲過次,味道算唔算,忌廉湯滑溜,好重奶香味,海鮮份量好足,而且唔會腥。

先講下我哋試咗嘅主食:

法式燴牛面頰 🐂
牛面頰炆到好腍好入味,用筷子輕輕篤都可以分開成舊肉,醬汁都好惹味,唯一美中不足就係醬汁唔夠。

香煎鴨胸配黃咖喱🦆
發覺佢啲醬汁都整得唔錯,咖哩味幾香,但佢係偏溫和嗰種風格,重椰香味,非常好送飯。不過可能因為擺盤問題,佢俾嘅汁唔係好夠,而且鴨胸太熟,比較難咬。

百香果烏龍冰茶(+$5)

成杯飲品好消爽,有百香果味但唔會太酸,之後再有少少烏龍茶味。夏天飲好正。

味道:7.6/10
環境:8.5/10
服務:7.3/10
抵食:7.4/10

Grass and Sea by PEKO PEKO (元朗)
元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖

#hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #香港必食 #元朗 #元朗美食 #yoho #yohomix #荃灣 #荃灣美食 #太古 #太古美食 #西餐 #三餸飯 #文青 #打卡 #yuenlong #yuenlongfood #twestern #pekopeko #林家謙