話說本身諗住食附近嘅三田,但食得太多次諗住轉戰一次一蘭,見到要排40分鐘就二話不說行過嚟豚王,當日係星期日嘅下奏兩點半左右,兩個人唔使排隊可以即刻入座,不過就要坐Bar枱。Bar枱唔會坐到隻腳條條揈,因為有一級剛剛好可以放腳,但就無掛勾勾袋。事隔幾年後由銅鑼灣轉戰尖沙咀,雖然加咗價,但仍然有好多可以自選嘅項目,醬料、辣度、麵條種類、軟硬度都有得揀,適合我呢啲多多要求嘅食家 😂當日限定王係鰹魚王,雖然話數量限定,但竟然到兩點半都仲有得賣,不過我對呢啲特別版食物無太大興趣,普普通通揀返豚王就好。期待已久嘅豚王終於上枱,奶白色豬骨湯底超香,食拉麵一定係飲啖湯先,好鹹!不過食開超重口味嘅我覺得好正,但男朋友飲完一啖狂飲水。麵條偏向幼身,即使已經揀咗太麵條,腩肉嘅脂肪比例佔咗成塊肉50%,正宗半口脂肪半口肉,不過切得非常薄身,所以食落都唔會成口油脂。整體可以畀返 78 分,可能因為揀咗多醬油所以偏鹹,而且唔食得辣所以無揀任何辣度,同埋食溏心蛋仲要另外加錢。下次嚟我一定會再食豚王呢款麵㗎!而男友揀個款鰹魚王確實唔係我嘅口味,不過食落鰹魚味好重,男友就覺得太鹹,而且限定咗好多自選項目無得揀,佢嗰下有

豚王

而男友揀個款鰹魚王確實唔係我嘅口味,不過食落鰹魚味好重,男友就覺得太鹹,而且限定咗好多自選項目無得揀,佢嗰下有想即刻轉駄嘅眼神。

限定王

豚王枱頭嘅調味料都有好多選擇,而且坐bar枱就可以望住師傅煮麵,未見店內有日本師傅煮麵,大部份都係廿幾歲後生仔。

如果第日無得揀我先會再嚟食~呢間暫時未能入選我嘅不停番啅List,不過總體而言佢都係好食嘅!😆
2018-08-19
$90 (Tea)