2023-10-29 274 views
【大埔區】【廣記粥店】嚟到大埔呢個人傑地靈嘅地方,今次係過嚟睇醫生,所以可能冇以往咁好心情去欣賞路上嘅靚人靚景。然而大埔的確係一個盛產美女嘅地方,作為一個喺城門河長大嘅人,都不得不承認,大埔林村河畔先至係顏值嘅天花板。作為一個病人,都想食清淡啲,因此去咗一間粥舖食嘢。叫咗碗好似係 $36 嘅「及第粥」,佢哋啲粥都唔錯,而啲豬雜都中規中矩,冇咩好講。唔知點解我睇餐牌呢碗嘢係 $32,但係佢就收咗我雙拼價錢 $36,當時冇問就冇計。雖然病人係應該食清淡啲,但係我都忍唔住叫咗碟 $20 嘅「叉燒腸」嚟開心吓。佢個份量唔算好多,味道亦只屬一般,正正常常咁囉。食食吓見其他客人叫蘿蔔糕,我又用 $14 叫碟「煎蘿蔔糕」嚟食吓,「人有我有」嘅心態。咁食落佢都唔差嘅,不過可以再煎得好啲,香口啲,好味啲吖嘛。飲品係唔少得嘅,叫咗 $12 嘅「豆漿」,係普通杯裝,感覺少少貴。埋單 $82 係差唔多架喇,畢竟都嗌咗四樣嘢,冇可能要求太過份,係粥嗰度唔知點收錢啫。。。(地址:大埔安慈路1號海寶花園地下13號舖)

(地址:大埔安慈路1號海寶花園地下13號舖)