2024-07-19
今日去咗將軍澳一間叫「SOYmart by 豆乳狂人 」食甜品,夏天係榴槤當造嘅季節,而呢間餐廳推出咗期間限定嘅榴槤系列,身為榴槤迷嘅我梗係要去試吓啦!呢間分店嘅裝修充滿時代感,而且空間感好大,喺商場嘅室內有好多個座位,亦都設有自助下單區,方便又快捷。🍊 榴槤奶蓋豆花雖然呢杯榴槤奶蓋豆花賣$78價格偏貴,但係用咗大量嘅D24榴槤肉,一打開個蓋就聞到濃郁嘅榴槤味,榴槤肉口感幼嫩綿滑,食每一啖都感到好滿足,加上混合榴槤打成嘅奶蓋同豆花,令到口感層次豐富,白玉嘅數量好多,好煙靭同有咬口,可以中和榴槤嘅濃味🍊 多芒楊枝甘露經典甜品之一,非常出色嘅一碗楊枝甘露,用咗大大粒嘅新鮮芒果,每一粒都好清甜同冇芒果絲,仲食到一絲絲爽口嘅金柚,加埋粒粒嘅西米,混合芒果汁同特調椰奶,整體唔會太甜,食完會覺得透心涼🍊 Oreo奶蓋可可豆乳同可可粉混合而成嘅豆乳配濃郁嘅芝士奶蓋,而奶蓋上面散滿Oreo粉,飲落有濃郁嘅朱古力味,加埋煙靭嘅珍珠,成杯飲品好有層次感📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓G01及G02號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊
🍊 榴槤奶蓋豆花
🍊 多芒楊枝甘露