依間「板神」最近大家係IG上面都成日見到架啦,因為最近他們在尖沙咀開了第四間分店,另外仲推出咗一個14品$398的感謝祭套餐 ,裏面包括左刺身、鮑魚、大蝦、牛肉這些,真係超級無敵抵食🤤🤤咁啱前排4月是母上大人嘅生日,平時都少同佢去食鐵板燒,咁難得梗係要帶埋佢一齊去食因為一開始就係為咗那個14品$398的套餐去,所以一坐低就點好單,跟著就好快上咗沙律、關東煮這些前菜沙律:他們用的是醋汁,所以食完都好開胃,而且加咗出面好少有嘅海葡萄關東煮:分別有魔芋、蘿蔔和獅子狗,煮得好入味刺身三點:分別有間白魚、赤身和螢光魷魚,每樣都非常新鮮好味🥰咁食完前菜,師傅就會開始鐵板燒;首先會有帶子(不過因為我揀咗鵝肝,所以冇帶子只係聽母上食完講返)帶子表面煎到金黃色,食落香之餘仲好彈牙而南非鮑魚,食落爽口彈牙,而且師傅調味調得好好,味道唔會太濃,仲食到鮑魚自己本身嘅鮮味之後就到大蝦,食落好彈牙,而且因為表面加咗蝦膏,食落好香,而且味道方面都好配咁食完大蝦之後,就開始食肉啦🔥首先食鵝肝,看到大大嚿鵝肝,未食之前已經流晒口水🤤而漢堡包不品止顏色靚,適合打卡之外,麵包吸曬油分,所以可以減低油膩感;食落口滿滿嘅油份,

關東煮:分別有魔芋、蘿蔔和獅子狗,煮得好入味

帶子表面煎到金黃色,食落香之餘仲好彈牙

咁食完大蝦之後,就開始食肉啦🔥

首先食鵝肝,看到大大嚿鵝肝,未食之前已經流晒口水🤤而漢堡包不品止顏色靚,適合打卡之外,麵包吸曬油分,所以可以減低油膩感;食落口滿滿嘅油份, 而且食落唔會有臊味,調味做得好好,真係想食多一嚿🤤🤤

食完鵝肝,就開始食肉啦‼️

咁首先會食豚肉薄燒(因為我們三個人,我就想除咗牛肉之外都試吓其他,所以就一個叫豚肉,兩個叫牛肉)

師傅用春卷皮包住豚肉生薑燒,食落好特別,唔係平時出面食嗰啲用豚者包住蔥蒜再煎;表面嘅春卷皮煎到脆曬,而且入面嘅豚肉餡又好juice,食落香口得來又唔會好乾

之後就到牛肉薄燒,入面包住蒜片、蔥花,食落好香香惹味,而且五成熟食落仲食到牛肉嘅嫩滑,唯一美中不足的是他們的蒜片一早已經炸好,所以食落冇新鮮炸蒜片咁香咁脆口🫢

食完牛肉,就食炒飯啦🤩🤩

我平時好鐘意食鐵板炒飯,因為覺得好香好惹味,但唔知係咪因為趕時間,所以依個炒飯有少少濕潤,唔似平時食嗰啲咁亁身,雖然仲係食到粒粒分明嘅效果,不過食落就冇咁香,所以有少少失望🥺

之後就係平時會飲的麵豉湯,不過他們加了兩粒唔知係咩嚟嘅,類似米通的東西(?)食落冇味,應該主要都係為咗增加口感

最後就到甜品啦🌟🌟

除咗食鐵板燒必備的焦糖多士之外,另外仲有厥餅或者咖啡可以選擇

咁我就揀咗厥餅,因為咖啡出面也可以買(雖然厥餅也可以)味道就一般,是平時出面會買到嘅味道

不過厥餅都不是重點,重點是焦糖多士😋依個看似簡單,其實好考功夫架,要將啲糖煮到金黃色,但又唔可以煮燶,而且又要分布平均,唔可以一邊多一邊少,再要麵包和焦糖面都要夠脆咁先好食,依個就100分滿分💯,再加上師傅特意加上拔絲係面,打卡一流!🥰

整體來講都係好滿足嘅一餐😆😆😆不單止食物高質,服務都好好

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。