2024-03-29
好耐冇食Teppanyaki🇯🇵✨✨趁就黎收爐同朋友去嘆下🤭今次揀左位於尖沙咀既【板神鐵板燒】,見好多foodie朋友都有介紹,質素好似好唔錯😍餐廳以淺木色為主調,配上柔和既燈光,令人感覺簡潔舒適🪵好驚喜既係店員安排左我同朋友坐一間冇其他客人既房,感覺極private!可以完全放鬆咁傾計同享受體驗🥰師傅都超級好!好nice咁同我地傾下計,互動下,又會了解下我地既口味再調節食材,非常細心👍🏻✨✿ 富士見·鐵板燒(一人前) $1380 ✿❥ 前菜前菜分別有紫薯番薯金時、水雲、甜酒黑梅貝~水雲食落口感滑溜,味道酸中帶甜,醒胃!紫薯蕃薯金時有香濃既蕃薯味🍠黑梅貝口感煙韌爽彈!充滿鮮味🤎❥ 季節沙律蘆薈豆芽野菜沙律,配金橘沙律醬🍊味道酸酸甜甜😚蘆薈既口感加上沙律既清新,勁開胃🤤❥ 刺身三點✧ 鯛魚:柔中帶韌,充滿鮮味👍✧ 油甘魚:好厚切,肉質結實,有咬口😋✧ 三文魚腩:好新鮮肥美,食落有滿滿既油脂感,入口即溶🤤❥ 火焰北寄貝師傅烹調後再加上火焰🔥令北寄貝keep住有熱度,而且仲好打卡😛北寄貝鮮甜爽口,肉質厚實,鮮味十足!❥ 龍蝦配SALTY•7好有心思+創意既一道菜😚龍蝦啖啖肉,鮮甜結實🫶🏼仲將
趁就黎收爐同朋友去嘆下🤭
餐廳以淺木色為主調,配上柔和既燈光,令人感覺簡潔舒適🪵
✿ 富士見·鐵板燒(一人前) $1380 ✿
❥ 前菜
前菜分別有紫薯番薯金時、水雲、甜酒黑梅貝~
水雲食落口感滑溜,味道酸中帶甜,醒胃!
紫薯蕃薯金時有香濃既蕃薯味🍠
黑梅貝口感煙韌爽彈!充滿鮮味🤎
❥ 季節沙律
蘆薈豆芽野菜沙律,配金橘沙律醬🍊
味道酸酸甜甜😚
蘆薈既口感加上沙律既清新,勁開胃🤤
❥ 刺身三點
✧ 鯛魚:柔中帶韌,充滿鮮味👍
✧ 油甘魚:好厚切,肉質結實,有咬口😋
✧ 三文魚腩:好新鮮肥美,食落有滿滿既油脂感,入口即溶🤤
❥ 火焰北寄貝
北寄貝鮮甜爽口,肉質厚實,鮮味十足!
❥ 龍蝦配SALTY•7
好有心思+創意既一道菜😚
龍蝦啖啖肉,鮮甜結實🫶🏼
仲將蟹膏製成醬汁,令龍蝦散發住鹹香味~
配上用蝶豆花同櫻花蝦打成既紫色泡泡🫧非常精緻💜
另外,呢道菜會附上一杯好打卡既飲品🍸鹹檸檬tonic🍋清新既口感可以中和油膩感🫶🏼
❥ 和牛湯
湯底係用茉莉花茶同木魚湯熬製而成,味道清甜鮮美!
和牛夠軟腍,牛味香濃!
❥ 季節煮物
有日本蕪菁、甘荀、法邊豆,蕪菁似蘿蔔,清甜夠晒淋,好食🧡
❥ 美國牛肉厚燒
揀左5成熟❤️🔥煮得岩岩好,肉質好嫩,牛味香濃,咬落口多肉汁,完全唔會韌🥰
牛肉放喺印有「板神」字眼既麵包之上,好有心思,亦都可以幫忙吸走多餘既牛脂👍🏻
❥ 漬物•湯•炒飯
炒飯材料好豐富,炒得乾爽又粒粒分明,食落充滿鑊氣😋
湯品亦好唔錯,用龍蝦頭熬製而成,飲落清甜而有鮮味,另外加入左昆布同豆腐粒,增加口感!
❥ 甜品
甜品好有特色,有焦糖多士、藍莓雪糕同士多啤梨🍓士多啤梨裡面係充滿吉士😋
雪糕同士多啤梨都可以夾住多士黎食,好滿足❤️