「秋香」環境:先講環境,位於黃金海岸廣場,雖然交通不算特別方便但一入到廣場附近,仿效外國氛圍、國際美食走廊,已經帶來了度假Chill氣氛。「秋香」亦不例外,主打中、日Fusion菜餐廳環境佈置加入強烈的玩味元素,運用中、日文化不協調的特式,以霓虹燈扣連添上和諧感。所以打卡拍照,特別容易影到風格強烈照片!「秋香」食物:今次同3個朋友一齊,「秋香」嘅二至三人set menu就岩哂(價錢$728,另收加一),有齊餐廳主打菜式,份量、種類豐富,更可享指定sake優惠~如果唔喜好sake嘅朋友,cocktail 同梅酒都非常推薦!(下文有提)今次,我哋菜式包括:魚生、天婦羅、串燒、白鱔煲仔飯(必食!!)首先,餐前小食都必須提及,由於本人非常喜愛日本的漬物。「秋香」提供的黑豆、牛蒡、漬梅完全合心意!送Sake一流~第一道:魚生魚生份量豐富,而且非常新鮮,三文魚肉質幼嫩、帶子鮮甜、油甘魚爽口!配搭紫蘇葉,特別有地道日本魚生感覺~第二道:天婦羅天婦羅大忌外皮炸粉太厚、油膩,煎炸時間過久失去食材原味,但「秋香」對每樣食材充分熟悉,處理油炸時間剛剛好。特別係吸油食物,如南瓜,都可以外脆內軟,保留南瓜清甜!
「秋香」環境:
先講環境,位於黃金海岸廣場,雖然交通不算特別方便
「秋香」亦不例外,主打中、日Fusion菜
所以打卡拍照,特別容易影到風格強烈照片!

「秋香」食物:

第一道:魚生

第二道:天婦羅

天婦羅大忌外皮炸粉太厚、油膩,煎炸時間過久失去食材原味,但「秋香」對每樣食材充分熟悉,處理油炸時間剛剛好。特別係吸油食物,如南瓜,都可以外脆內軟,保留南瓜清甜!炸雞一咬油香肉汁流出,正!

第三道:串燒

串燒,我最愛燒菠蘿!一上枱的串燒已經心得我心❤️ 對於我來講,如果說天婦羅是保留食材原味,串燒就是將食材風味以猛火逼出。「秋香」的豬肉串真心一級棒,加埋串燒必食牛舌。每一碟都有驚喜!!

壓軸:白鱔煲仔飯

剛煮起就上枱,聽著煲仔冒著熱氣「滋、滋」聲,再隨隨移上枱上,飄著啖啖魚油香,未放入口已經非常雀躍。雪白的厚肉白鱔球中間夾著窩蛋,一下下由匙羮拌勻蛋黃、番起香脆飯焦,再埋下白鱔球,完全是眼睛的享受。
當然,食落口是完美的配搭,魚油的鮮味包裹每一粒軟糯米飯,混合少少的醬油,色香味齊哂!而白鱔魚肉結實,爽口彈牙,是上盛河鮮才有的肉質享受!

「秋香」Cocktail Special:

好酒的我,食完正餐趁時間尚早,直接點Cocktail 試試!
「秋香」的酒不錯,Sake餐酒及梅酒都容易入口,唔會太嗆㗋
而作為餐廳,Cocktail 更是有驚喜,不是隨街的大眾款外,同時烈酒同果汁維持很好的平衡,是有水準的調酒技術。更可以話,比其他好多Bar 都出色!!!!
特別係「含笑半步叮」,味道充滿自家特調Cocktail,價錢都只是 $78,不貴!

最後,「秋香」甜品香蕉蛋糕有少少失色,但整體食物質素都是5星級~

秋香
地址:屯門黃金海岸商場32號
電話號碼:96882454(可以電話訂坐)

「秋香」二人前set:$728
Cocktail:$70 起
(另收加一服務費)

2022-11-04
$300 (Dinner)