2018-01-02
仲記得頭一次見到呢間餐廳係喺屯市商場中頗深入嘅位置,以往係我幾喜歡嘅一家日式炸豬排店,後來換成莆田,已經有好次想食,但一直冇去到係因為比較少食呢類菜式,怕口味唔對。估唔到去年佢地已經獲得左新加坡米芝蓮一星嘅營譽,喺香港嘅分店亦愈黎愈多,最近新新地(?)嘅形點商場都係其中一個我地放假時時流連嘅地方,莆田亦已經進駐,選擇左一年嘅最後一天,同家人黎到呢度食午飯週日下午時間黎到,入座佔9成,有一家大細,亦有附近上班嘅人,店員好快手招待左我地入內,餐廳位置頗多,空間感足,裝潢清雅,我地坐梳化位置,相當舒適。餐牌選擇多樣,有多人套餐,由2-8位都有,定價$198-798,本來以為價錢不菲,不料都可以接受啊。當然,亦可單點,主打福建菜、新加坡菜,供應小食、海鮮、肉類、蔬菜等,咁每款菜份量唔會好大,可以樣樣試啲。近10月就係頭水紫菜嘅豐收時間,家人剛去完外遊,番到黎都想食得清淡啲,於是我地都試左幾款以紫菜入饌嘅菜式略略睇過餐牌介紹,莆田自家有個紫菜基地,每年呢個時間就係紫菜豐收期,稱為「紫菜中嘅黃金」,唔知有冇咁誇張。茶位 $9/位;前菜 $9/碟原味紫菜餅 $68類似煎蛋餅,平時食開通常就係菜莆啊、
茶位 $9/位;前菜 $9/碟
原味紫菜餅 $68
類似煎蛋餅,平時食開通常就係菜莆啊、蔥、韭菜等材料,呢度就用上紫菜取代,加上蛋,輕輕煎成餅。
蛋香十足,紫菜軟腍,份量不少,感覺比較健康,不油不膩
如果鐘意食香辣野嘅朋友,可以試下配佢地嘅秘製辣媽醬,酸酸辣辣,有啲泰式感覺,幾開胃
蝦苗拌頭水紫菜 $52
用好細好細隻嘅蝦苗(紅尾蝦苗),加入紫菜中作為涼菜食。紫菜浸到嫩腍,用上少少醋調味,酸酸地,開胃十足。
九轉小腸 $79
福健招牌菜之一嘅九轉小腸,印象中多年前喺台灣食過,將腸清洗乾淨,一路卷成幾層,唔會有平時腸嘅肥脂。
滷得入味,口感帶嚼勁,小腸清理乾淨,冇任何異味。用小蠟燭輕輕熱住黎食,感覺更加好食,唔怕放涼。
鐘意食小腸嘅朋友應該都會喜歡,家人就大讚不錯
百秒黃花魚
黃花魚唔係太大條,六、七兩左右,放入鍋中,用一百蚊燘熟條魚,裡面冇多餘醬汁,只有少量湯汁,加啲菜頭、薑等,湯汁好清。
鐘意食黃花魚嘅都知,一定係鮮味十足,魚肉又鮮甜,又嫩滑,細骨唔多,好食嘅魚,不用花巧,時間掌握得好好
漁民紫菜燘飯 $78
砂鍋上,咁我相信都唔似砂鍋生炒嘅,不過呢點對我冇乜關係,都係咁食。
裡面有紫菜、蠔豉,打開鍋蓋都幾香,不過入口比想像中較淡,幸好唔會好油。大約左五碗仔份量,都好足夠。
米芝蓮一星黎講,雖然性價比唔算十分之高,但價錢都唔算好貴,質素都唔錯。呢間分店唔會好多人好嘈,店員上菜、帶位都好有禮。
餐牌: