2024-09-15
呢間樓上意式餐廳,將意大利菜結合日本元素,創造獨特嘅fusion菜式✨餐廳樓底好高,空間感十足,上到去可以望到維園同海景;長梳化座位寬敞舒適,加上大玻璃窗,日頭嚟到採光度好夠都真係幾chill🏙️晚上仲可眺望維多利亞景色🌃每枱放有小蠟燭,配合昏暗嘅環境,氣氛浪漫有情調,好適合嚟約會或者慶生🫶🐂柚子汁牛肉他他 ($178)一款幾開胃特別嘅前菜~柚子汁撈生牛肉,好開胃juicy🤤牛肉他他帶有嚼勁,伴nuts同脆米紙一齊食,口感爽脆,整體感覺新鮮🤣🦀蟹肉燴意大利飯配炸軟殼蟹 ($188)炸軟殼蟹都幾大隻,炸粉厚薄適中非常香脆,食得到唔少蟹肉好滿足😍Risotto整得好出色,飯粒濕潤度控制得幾好,口感唔會過硬,適合香港人口味~沾滿蕃茄汁開胃不油膩,配搭啖啖蟹肉絲、炸軟殼蟹,整體感覺鮮得嚟又口感十足,好滿足呀🥰推薦!🥩9安士澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁 ($388)擺盤好精緻🤩橙紅色蛋黃好吸引!肉眼扒切好晒上碟,方便食用👍🏻點了Medium烹調得恰到好處,每件肉眼扒外層都煎得香脆,切開內裏肉質粉嫩,仍然能夠鎖住肉汁~搭配壽喜燒蛋汁,提升甜度之餘令肉眼扒口感更滑溜😍唔會有筋位咬唔開配菜都好豐富,有燒冬
🐂柚子汁牛肉他他 ($178)
一款幾開胃特別嘅前菜~
🦀蟹肉燴意大利飯配炸軟殼蟹 ($188)
🥩9安士澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁 ($388)
擺盤好精緻🤩橙紅色蛋黃好吸引!
配菜都好豐富,有燒冬菇、黃瓜、青瓜、紅蘿蔔,清新解膩
🍵抹茶蕨餅提拉米蘇 Matcha Tiramisu with Mochi ($88)
呢款tiramisu有別於一般餐廳做法,有啲驚喜🤩
表面灑滿抹茶粉,酒香味冇咁重,反而多咗抹茶嘅味道,估唔到都夾🤣口感軟滑綿密,而且中間加入蕨餅,增添煙韌口感好得意,感覺好新穎~
🍹Tropicana ($88)
Pineapple, Coconut, Citrus, Blue Curaçao
係Tiffany Blue嘅顏色
主要以菠蘿、椰子、檸檬調製而成,飲落似乳酸,味道較甜同時酸度突出~等啲冰溶少少之後,整體甜度會剛剛好~
🍹Rosemary Berry Breeze ($88)
Lemon, Honey, Blue Curaçao Syrup, Sprite, Blueberry