男友以前最愛到牛頭角店用餐,時常話要帶埋我去食,但對於住大西北嘅我嚟講都好遠,咁啱某個周末撞正書展,咁就走訪港島區一趟。談風 vs 再說走的路線極級文青,只係門口位已經可以打卡,入內處處都係影相位,用餐位置喺地下一層,要行樓梯先去到,所以行動不便嘅人就比較麻煩。當日下奏點幾去嘅時候都坐滿接近八成,如果人多建議先訂枱,我哋得兩個人一入就有得坐。坐位空間尚算闊落,如果太迫嘅環境就會聽晒隔離講緊咩,非常無癮,好彩食客都好自律,環境非常寧靜。午餐選擇就比較少,如果鍾意食肉嘅話就未必啱心水,因為菜式都以蔬菜類偏多。男友點的是「紅酒燴黃油雞脾·紅菜頭焗薯·燒乾蔥」($128),雞脾肉燴得非常軟腍,幾乎一切就能起肉,紅菜頭味道未算非常濃烈,不過就將整道菜式染紅,店家對擺盤都非常講究,絕不馬虎。我點的則是 「貓耳粉  ·  黑啤燴牛面  ·  燒番茄」($118),本想跟男友點同一款菜式,不過覺得既然一場嚟到,都係嚐鮮較好。貓耳粉口感 Q 彈,一般餐廳較少使用,加埋溶在碗內的番茄蓉非常開胃,份量對女生來說剛剛好。牛面經過一輪燴製十分軟腍,入口即化,不過黑啤味就消失了,看似細細碗,最後竟然食得太飽無法完

紅酒燴黃油雞脾  ·  紅菜頭焗薯  ·  燒乾蔥

我點的則是 「貓耳粉  ·  黑啤燴牛面  ·  燒番茄」($118),本想跟男友點同一款菜式,不過覺得既然一場嚟到,都係嚐鮮較好。貓耳粉口感 Q 彈,一般餐廳較少使用,加埋溶在碗內的番茄蓉非常開胃,份量對女生來說剛剛好。牛面經過一輪燴製十分軟腍,入口即化,不過黑啤味就消失了,看似細細碗,最後竟然食得太飽無法完成。

貓耳粉  ·  黑啤燴牛面  ·  燒番茄

每個午市套餐都配飲品,不過就無另收加一,而且任坐唔嬲,周末午飯時間呢個價錢加環境也非太貴。

總結:換 MENU 後會再嚟的!😉
2018-07-21
$120 (Lunch)
紅酒燴黃油雞脾  ·  紅菜頭焗薯  ·  燒乾蔥