深受食友們熱愛的小店非旺角【湯•米】莫屬。身邊的朋友一個一個的接著去,甚至一去再去,自己不由得也被牽動了,便相約朋友數個,預早一星期跟朋友約吃晚飯。朋友說經openrice訂位,去到不用等之外,如果在只指定時間仲有6折優惠所以有心去前推介大家都睇下邊一個時段有折,可以慳時間同時又可以慳錢!但係我最後都沒有訂位的,因為當晚時間太趕了。我倆約了去新寶戲院門外等候因為【湯•米】就在這條橫街中間,沿住豉油街行前就會見到一個挺可愛的廣告牌「SOUP &RICE」。門外落地玻璃...只睇Sgnage,入面好文青,以為係輕食飲品!完全跟臭臭鍋、台灣料理好像扯不上關係似的!推門入內見到人頭涌涌,只餘下一張枱,那就先坐下了店舖裝潢非常簡單,白色裝修為主要原素,共他都係簡簡單單,成間店都好光猛,又多人!我旁邊就係開放式水吧位置同變銀處,感覺不錯,因為好Cafe既感覺幾輕鬆!舖頭有種好濃烈既味道!可能個個都係打邊爐,一人一鍋呢個形式好似都有好多香港人都接受但我就覺得份量都好多!Menu上面有台式鍋類、台式料理同台式小食及台式飲品!鍋既選擇都有好多款,總其有7-8款湯種我地冇心大心細因為就是衝著臭臭鍋而來,點
深受食友們熱愛的小店非旺角【湯•米】莫屬。

推門入內見到人頭涌涌,只餘下一張枱,那就先坐下了
舖頭有種好濃烈既味道!可能個個都係打邊爐,一人一鍋

我地冇心大心細因為就是衝著臭臭鍋而來,點完呢樣就慢慢再睇下!
呢刻見到枱面都有一些醬料,Perfect Match佢地都會解議,「蒜蓉+ 醬油+ 多點沙茶醬」
但我就覺的應該本身會好夠味... 而每個鍋可選擇辣,唔辣,我地點了中辣都不覺太過份是剛剛好的。

大概5分鍾做到了,我地點多了一點食小食、配料加飲品就足夠啦!

招牌臭臭鍋 ($108) BB辣🍲 可選白飯/粉絲
加錢配一個滷肉飯,滷肉飯先到呢樣台灣既代表作!

係台北、台中及台南的滷肉飯各有不同風味而香港既呢碗,都好好食,可能係因為豬絞肉的關係,口感較為清爽!同埋佢隻汁,豐富滷肉既味道!肥瘦相間,火候恰到好處,讓人吃起來不覺得膩。滷肉的湯汁鹹淡相宜,特別下飯。

滷肉飯
而臭臭鍋,用料好豐富啊!份量非常多!

招牌臭臭鍋
入面各樣一件的配料,俾你試多一點不同的配料,加添台灣味道!配料有:「豬腸、台灣貢丸、臭豆腐、鴨血、米血糕、金針菇、鮮冬菇、豆腐、牛肉、大量的菜,炸薯仔、炸支竹、鵪鶉蛋、蛤蜊、鳴門卷、雲耳、豆角、粟米、鮮冬菇等等」

招牌臭臭鍋
集合左好多配料!好開心啊!湯底辣度適中,因為我點了小辣過過口癮..
臭豆腐好嫩又夠入味!口味和在台灣旅遊時吃的一樣,很道地啊。

由於擺盤不錯,本地手切牛肉睇落好新鮮,食落比較厚身,好有牛味,好食呀!

飲品就係呢杯
芝士桃桃
好大杯呀!先飲頭頭的奶蓋走甜了所以好接受得到仲食到少量果肉味!
而且顏色好靚!但真係好大杯要share飲啊!
芝士桃桃
而小食就點了「鹽酥雞扒、酥炸花枝羅丸同埋台灣夜市小香腸」

鹽酥雞扒:炸得好酥香啊!我估係盡量除去雞扒上的蒜蓉和薑蓉後,將雞扒沾上蕃薯粉,燒熱油鑊再炸!好似夜市裡香氣撲鼻的鹽酥雞啊!
鹽酥雞扒

酥炸花枝丸:花枝丸外脆內軟,墨魚味香。咬下去那種鮮甜味道,令人回味無窮
酥炸花枝丸
台灣夜市小香腸:台灣人從小吃到大的香腸,香烤現煎後,會發出香香的味道,紅潤好吃模樣在我面前出現,真心呢個勁好食!來自台灣的好味道,走過路過不要錯過!喔!

台灣夜市小香腸
整體唔錯喔!店內所有員工,眼看人手不足,但係都冇黑面同冇禮貌!真係算係咁!抵讚!

服務唔錯、食物都幾好、用餐環境都舒適、位置又方便。

唯一就係.....飲品需要單點外就係,飲品味道就一般般!因為芝士奶蓋個位真係麻麻!桃桃味道不算獨特!但如過想....過過口癮🌶掛念台灣味道!可以一戰!人生就是要嘗試的!
Type of Meal
Dinner