2022-11-14
呢間餐廳主打法日Fusion菜,以法式炮製唔同國家及部位嘅高質牛肉,仲有自家製「雪室熟成牛肉」,鍾意食牛嘅您真係要睇睇呢篇文章!———————————————🌟自家製麵包配麵豉牛油麵包本身唔係好硬果種法包幾好食,麵豉牛油呢個概念好特別,食落好香同比較鹹,我個人會比較鍾意普通牛油多啲但試下麵係一個唔錯嘅體驗。.🌟Dry Aged 35 Days Belgium Beef Tartare 呢個他他賣相好精緻,用生牛肉撈蛋汁,以炸蓮藕代替一般嘅餅乾,比一般嘅他他更有特色。他他本身加咗唔少配料好似豆、洋蔥等,配埋塊炸蓮藕,成個口感更多元化。另外隔離都有好舊煎左吓嘅洋蔥,食落非常清甜。.🌟Boston Lobster French Barley Risotto 呢個Risotto用薏米煮,口感非常特別,比起一般嘅Risotto更有咬口同更煙韌,我個人係好鍾意食呢個口感,但就未必適合平時鍾意食傳統白飯嘅人。和牛食落幾嫩,但有幾舊咬落都係比較多筋。相比另外佢嘅和牛,龍蝦反而就好好多,煮得啱啱好,肉質鮮美有彈性。龍蝦汁亦非常濃郁,每啖食落去都充滿住龍蝦香。.🌟Spanish 60 months sir
🌟自家製麵包配麵豉牛油
🌟Spanish 60 months sirloin
呢塊牛嘅熟成度啱啱好,配有3種醬料,特別想highlight嘅係焦糖化洋蔥Pirate,味道香甜,襯落牛扒真係非常正。但係牛扒本身就略嫌太多筋,對於以牛肉質素作為賣點嘅餐廳嚟講,確實扣咗唔少分。
🔶整體評價🔶
餐廳服務好好,會耐心介紹每個菜式,環境就中等,唔係特別適合打卡。菜式好多都精緻,但係牛肉真心多筋,其實真係每份牛都食到筋,特別牛扒果度有部分真係咬都咬唔到,主食差唔多5百蚊一份,所以都有相對嘅期望值,但感覺上性價比真係比較低唔係好符合價錢,我都會推介大家可以試一試,但就唔建議抱太大期望。
🔸味道:6/10
🔸環境:7/10
🔸服務:8/10
🔸打卡指數:7/10
🍽️Bifteck
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 23樓
23/F, QRE Plaza, 202 Queen's Road East, Wan Chai
👉🏻#hkchiller美食地圖_灣仔
👉🏻#hkchiller晚餐推介