2023-05-06
【離島區】【Sugar & Spice】又同大家嚟到離島區,不過今次就唔係出去啲島仔,而係喺返大嶼山。同上幾次一樣都係喺返東涌搵嘢食,好似都唔係成日有人寫呢頭啲餐廳,所以我覺得寫佢哋都係一件對廣大讀者有益同埋對餐飲業有意義嘅事。講少少用餐嘅背景,唔瞞大家,誠然係同上兩個東涌用餐體驗係喺同一日發生嘅。個時序應該係先去飲手搖杯,再去食拉麵,然後再食呢餐。係呀,我係一起身空肚飲手搖杯,冇計,都係中意做咗正經嘢之後先開始做自己嘢。咁大家又唔好怪我,入得嚟東涌,車費同時間成本都比其他區開支大,一場嚟到就梗係食多幾間至走。喺一間食多幾樣嘅話,我就只能夠出一個 post,有啲蝕。因此我係兜咗 n 個圈,先嚟返東薈城對面嘅富東商場地下食。見到係呢間未食過又好似出面冇,咁就入去食返個「下午茶套餐」,都係呢個最抵,同埋都有泰國嘢食,對我寫嘢有幫助。主菜係「香茅豬扒金邊粉」,一個亂局咁,味道上塊豬扒可以,但其他嘢就冇乜味,都幾平庸吓。小食我揀咗「炸魚餅」,有兩塊,上面已經放好咗泰式辣醬,不過佢本身都好辣好惹味。飲品加 $15 要咗「黑糖珍珠泰式奶茶」,係手搖杯咁出,味道冇想像中咁好咁邪惡,一般咗啲。埋單 $
小食我揀咗「炸魚餅」,有兩塊,上面已經放好咗泰式辣醬,不過佢本身都好辣好惹味。飲品加 $15 要咗「黑糖珍珠泰式奶茶」,係手搖杯咁出,味道冇想像中咁好咁邪惡,一般咗啲。埋單 $73,爭啲收多咗我十蚊,記住睇單。。。
(地址:東涌富東邨富東廣場地下4-5號舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am離島區 #東涌 #富東廣場 #富東邨 #Sugar&Spice #SugarandSpice #下午茶 #香茅豬扒金邊粉 #炸魚餅 #黑糖珍珠泰式奶茶 #1am0815 #1ambackup