香港人就最鐘意開住冷氣打邊爐!就算大熱天時都無有怕今次姐妹飯局就揀咗呢間係深水埗既「鍋居火鍋專門店」由於呢排實在太熱氣 都想揀隻清d既湯底職員就推介咗呢隻「日本昆布玄米茶鍋」感覺好似冇咁膩入面仲掉咗2個日本茶包落去滾 滾咗一陣先拎返上嚟 已經幾出味裡面仲有冬瓜、蘿蔔同昆布做湯底 清得嚟又唔會好淡味打邊爐又點少得「頂級手切本地肥牛」肉質爽口彈牙 一睇d花紋就知幾正啦!丸類我地揀左2款 新鮮即打的丸都做得幾好特別蝦丸既蝦味鮮甜可口 份量又唔會太多 可以試多幾款~仲有一d菜同菇類 消化一下頭先食咗咁多肉類嘛~炸魚皮食落無腥味同油益味~ 合格!不過咬落有d硬身 放落湯底浸耐小小先食會好d而魚腐係姐妹點的 估唔到又幾好食食落口入面好腍 仲吸哂d湯汁呢隻桂花蚌 非常新鮮 仲好爽口下 點埋d醬一齊食好正到我最鐘意食既響鈴出場啦!! 新鮮熱辣炸起~ 炸得好脆口 一層一層溶落我口 !呢一盤象拔蚌刺身一上台 大家都好興奮因為係成條既size嚟 真係4個人都有排食呀~點小小wasabi 鮮甜得嚟又夠嗆口

香港人就最鐘意開住冷氣打邊爐!就算大熱天時都無有怕

今次姐妹飯局就揀咗呢間係深水埗既「鍋居火鍋專門店」
由於呢排實在太熱氣 都想揀隻清d既湯底

職員就推介咗呢隻「日本昆布玄米茶鍋」感覺好似冇咁膩

裡面仲有冬瓜、蘿蔔同昆布做湯底 清得嚟又唔會好淡味
丸類我地揀左2款 新鮮即打的丸都做得幾好

特別蝦丸既蝦味鮮甜可口 份量又唔會太多 可以試多幾款~
仲有一d菜同菇類 消化一下頭先食咗咁多肉類嘛~
炸魚皮食落無腥味同油益味~ 合格!

不過咬落有d硬身 放落湯底浸耐小小先食會好d
而魚腐係姐妹點的 估唔到又幾好食