2024-02-05
【足料湯底邊爐🍲人氣招牌$268四格湯底鍋】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #尖沙嘴 - 花月宮 之前香港天氣跌到9度走去打邊爐🍲 走去尖沙嘴韓國街附近打邊爐!花月宮呢個四宮格鍋底超得我心🫶🏻 每一格湯底都好足了,淨係湯渣都可以計兩個餸🙀【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 花月宮特色四宮格 $268|8/10 🌟- 四川麻辣鍋 🌶️🥉- 藥膳花雕花膠醉雞煲 🐔- 黑松露野菌湯 🍄🥇- 蕃茄濃湯海鮮鍋 🍅🥈呢個湯底超出色,款式各異嘅四種湯底,啱晒同你永遠都唔啱口味嘅朋友一齊打邊爐🫰🏻(唔怕大家打交)最出色一定係佢個「黑松露野菌湯」,菇味超級重,但係唔會腥,即使係淥菜都好好食清淡得來又不失風味👍🏻 第二名一定係我本身就最愛嘅「蕃茄濃湯🍅」!蕃茄味超濃之餘~入邊仲有大大嚿薯仔🥔真心唔好嗌咁多餸🫡 齋食湯底都好抵💸 本人本身唔食辣,但作為一個稱職嘅foodie冇理由唔試吓個「四川麻辣鍋」湯底㗎嘛!真心係越煲越辣嘅 🌶️但佢種辣好短暫,屬於瞬間即逝喺條脷麻辣嘅口感 。入面仲要已經有水豆腐,索晒麻辣湯汁最後到到「藥膳花雕花膠醉雞」
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘
📍HK #尖沙嘴 - 花月宮
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
◐ 花月宮特色四宮格 $268|8/10 🌟
- 四川麻辣鍋 🌶️🥉
- 藥膳花雕花膠醉雞煲 🐔
- 黑松露野菌湯 🍄🥇
- 蕃茄濃湯海鮮鍋 🍅🥈
最後到到「藥膳花雕花膠醉雞」,額外配咗一碗醉雞可以後續倒入個湯底,但整體相比其他三款味道味道較淡(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
《火鍋料🥢》
◐ 雜菌拼盤 $68 🌟 抵食
◐ 田園拼盤 $68 🌟 抵食
◐ 山水滑豆腐 $28
◐ 芋絲 $28
◐ 自家製脆炸『紫菜』響鈴 $78 🌟 必嗌
◐ 日本北海道花豚豬卷 $128
◐ 檸檬薏米水(渣) $68 🌟
因為湯底都已經好 足 料 ‼️其實都唔需要嗌太多嘢食,最後仲要打包埋啲野菌同埋菜返屋企😂 自己最鍾意一定係紫菜響鈴,呢兩樣嘢夾埋真係無敵,其他食材就正正常常冇乜特別 👌🏻
*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
花月宮
🥢 @flourishplace
🚶 尖沙嘴站B1出口,步行約7分鐘
📍 尖沙咀金巴利道68號2樓
🏷️
地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_火鍋 #laymao_中式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*