除pizza以外,差唔多位置又有一間我想試好耐,但一直礙於長期要排隊而放棄的老店。經過數間雜誌的廣泛報道,失傳。懷舊。忌廉筒 就更加熱門。 某日李daddy經過見唔到人龍,終於試到回憶中的兒時味道! 雖然十分熱門,但各人的評價就好壞參半,究竟好唔好食呢?忌廉筒 傳統的忌廉筒製作工序繁複,所以有出售的餅店買少見少。一口咬落去食到淡淡的酥皮油香,質感偏實在,其實無論香脆度或牛油香味都比不上現時坊間的大熱甜品;再到忌廉部份,入口不即溶,質感實在亦偏向油膩;嗯!!是兒時的回道,物質無咁豐富的年代的美味,回憶都返晒嚟!《隱藏食法》 :網傳有個 #隱藏食法,就係成個忌廉筒食之前叮一分鐘。雖然溶化了的忌廉食落去更甜,但酥皮有翻生的感覺!牛油香味出晒嚟,比就咁食好多好多。 巨型蝴蝶酥 因為巨型,就吸引咗李daddy購買。味道上亦有驚喜,有濃濃的牛油香味,又夠脆,只係比較黏手,感覺差咗啲。小朋友都搶住食 (呢round蝴蝶酥胜) 結論 : 如果刻意入去排隊買嚟食就覺得無必要,但如果經過又唔使排隊,可以回味一下兒時味道。
除pizza以外,差唔多位置又有一間我想試好耐,但一直礙於長期要排隊而放棄的老店。經過數間雜誌的廣泛報道,失傳。懷舊忌廉筒 就更加熱門。 某日李daddy經過見唔到人龍,終於試到回憶中的兒時味道! 雖然十分熱門,但各人的評價就好壞參半,究竟好唔好食呢?
忌廉筒

《隱藏食法》 :