2024-09-30 287 views
係銅鑼灣附近買完野,例牌食埋飯先返屋企😀沿住軒尼詩道行返屋企,就去埋「瓊天」嘆海南雞🐔佢哋嘅海南雞係標榜無激素~啱晒我哋女士去食❤️雞肉滑捋捋之餘,仲好貼心咁去哂骨👍「泰式豬頸肉煎雙蛋飯」豬頸肉煎得外焦內嫩,搭配熱辣辣流心雙蛋😋 加埋酸辣醬,酸甜酸甜都幾開胃😎順帶一提~佢個飯係用金象米去煮,米同水比例幾好,唔會太硬/太軟!燉湯都係佢哋名物之一!我平時都唔煲湯架,全靠出邊啲湯水幫手😜「人蔘枸杞玉竹燉烏雞」、「五指毛桃燉海底椰」,店家把材料慢火細熬,將肉湯精華濃縮!如果兩款湯嚟講,我比較鍾意「五指毛桃燉海底椰」,清肝降火比較適合夏天飲😀最後我仲嗌咗個好少見嘅「花雕醉鴨舌」,佢個花雕酒配合枸杞,將鴨舌昇華到另一個層次🤞🏻都好值得試吓!✣ 脫骨海南雞撈檬 $68✣ 泰式豬頸肉煎雙蛋飯 $60✣ 人蔘枸杞玉竹燉烏雞 $78✣ 五指毛桃燉海底椰 $78✣ 花雕醉鴨舌 $32✣ 椰青水+$8

✣ 脫骨海南雞撈檬 $68
✣ 泰式豬頸肉煎雙蛋飯 $60