2023-04-07
泰菜🇹🇭都係港人熱門選擇菜式之一,酸酸辣辣好開胃,元朗有間小店主打泰式船麵,更可主選麵底無需另外加錢,(多達5款,比較少見的蛋麵也有🥚),店內佈置亦注入泰國元素,兩邊牆壁畫上色彩鮮艷泰國人像,食物未到前可以打下卡📸~🦐炸蝦餅 $72每次食泰菜一定要嗌炸蝦餅~依碟炸蝦餅都幾大塊!炸粉較薄,食落係啖啖蝦肉,大件關係食完都幾飽🐽豬肉船麵 $63湯底係新鮮牛骨湯,船麵配有豬肉片、豬肉丸,另有芽菜,通菜,花生碎及炸豬皮,配菜都幾豐富。湯底濃郁惹味,另有4款調味料:魚露、白醋、白糖、辣椒粉增強泰式風味,金邊粉份量都幾多,認真性價比高🌶️冬蔭功湯麵 $64配料有青口、蟹柳、豆卜及海蝦,海鮮煮到剛剛熟好鮮味,酸辣冬蔭功越食越開胃,我揀咗蛋麵,比起其他粉麵多咗陣陣蛋香味。2隻大蝦同青口好加分!依個價錢食到海鮮真係好抵㗎!🥥阿咩糕點拼盤 $38賣相一流,凍點係香甜椰汁糕,熱點係玫瑰花造型班蘭椰青糕,食開凍糕,食落先知係熱糕,原來比起凍食更香甜🥭蝶豆花芒椰奶香 $30好靚嘅一杯飲品,味道仲好好飲,香濃椰汁奶味,加上粒粒芒果,推介一定要試🌼熱蜂蜜菊花露 $18甜蜜潤喉,陣陣清香菊花味阿叔泰麵 📍地址:元朗西菁街
🦐炸蝦餅 $72
🐽豬肉船麵 $63
🌶️冬蔭功湯麵 $64
🥥阿咩糕點拼盤 $38
🥭蝶豆花芒椰奶香 $30
🌼熱蜂蜜菊花露 $18
甜蜜潤喉,陣陣清香菊花味
阿叔泰麵
📍地址:元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖