2019-01-22
尖沙咀除咗厚福街同埋韓國街出名多嘢食之外,其實一帶都有唔少好食嘅餐廳,今次就去到金巴利道(過咗諾士佛台)搵食,嗰度有一間頗為出名嘅台式打邊爐🥘一人一鍋的份量,仲有我最鍾意食嘅臭豆腐🤭吸引左好多三五知己同埋情侶過嚟食飯😃而且會大排長龍🦍🦍🦍🦍🦍🦍🦍🦍🦍🦍火鍋有9款比人選擇:招牌臭豆腐鍋、臺式麻辣、芝士牛奶鍋、香蒜牛肉鍋、藥膳羊肉鍋、酸辣羊肉鍋、蕃茄白豚鍋、黑麻油雞鍋,以及咖喱奶蓋鍋,全部都係一人一鍋嘅 size,而且可以選擇配白飯或者粉絲,千祈亦都要試埋佢嘅台式飲品🤪由於小弟唔識羊肉所以已經篩選走咗,最後就點左以下呢兩款👅:✅蒜香牛肉鍋:火鍋拎出嚟已經聞到香濃嘅蒜泥味,實際入口嘅時候比較清都有驚喜,食完唔會成口味😆 更不會chur喉,或者鹹到灌水✅臺式麻辣鍋:湯底雖然是重口味,但作為基本嘅台式鍋湯底,佢辣味都幾逼真,食完係有台灣感覺(唔好用川辣同台辣比較)而且我覺得佢嘅米血糕好正,煙韌有咬口😋🉐秘製臭豆腐:臭豆腐可以話係我嘅回憶,令我諗翻起細細個嘅時候食走鬼檔嘅炸臭豆腐!雖然佢唔係炸😂 仲要係台式,但食入口嘅味道都好濃烈,但個人認為此店臭豆腐還可以更重口味!喺香港,入得口嘅臭豆腐唔多(你
由於小弟唔識羊肉所以已經篩選走咗,最後就點左以下呢兩款👅:
🉐秘製臭豆腐:臭豆腐可以話係我嘅回憶,令我諗翻起細細個嘅時候食走鬼檔嘅炸臭豆腐!雖然佢唔係炸😂 仲要係台式,但食入口嘅味道都好濃烈,但個人認為此店臭豆腐還可以更重口味!喺香港,入得口嘅臭豆腐唔多(你唔好同我講旺角街頭嗰啲炸臭豆腐好食)呢一間嘅味道起碼令我好impressive☺️
如果大家食得唔夠喉其實仲可以追加配料,不過本人就覺得份量已經係好足夠😊
——————————
食物質素:9/10
環境衛生:6.5/10
舒適度:6.5/10
服務:7.5/10
性價比:8/10
總評分:7.5/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #尖沙咀