2023-11-01 608 views
《一方堂居酒屋 - 尖沙咀》萬聖節嘅晚上,周圍都係裝扮咗嘅人,成條街都十分熱鬧👻人大左,好似對大時大節慶祝免疫左咁🤭反而喜歡一個人靜靜的搵間餐廳食下飯,飲番杯Me time一下🎉今次我就自己去左間喺尖沙咀既居酒屋🏮一個人叫一份前菜、幾串串燒、一份沙律再叫杯Highball就已經好足夠啦,Halloween應節既關係,店員仲每枱送左一客炸南瓜餅添😋💁🏻‍♀️翡翠螺醬油漬 $58前菜叫咗個廚師推介既醬油漬翡翠螺,一客兩件仲切左片,咬落彈牙但肉質又唔會死實實,個醬油甜甜地帶點香油既味道👅作為開胃菜不錯💁🏻‍♀️芝士豆腐沙律 $58唔想食咁多澱粉,所以叫左份清清地既沙律🥗第一次試呢個配搭,但係個口味又好match我胃口咼😋芝士用左我好喜歡既cream cheese 製作,成份沙律入面有好多好多芝士🧀️同軟豆腐既味道好合拍,配埋沙律菜同芝麻醬,份量夠曬當主菜食都十分適合💁🏻‍♀️鹽燒三文魚腩 $32一客有兩串三文魚腩串燒,油脂分布平均,用少少岩鹽調味已經好好味,特別喜歡佢脆脆既三文魚皮👍🏻推介💁🏻‍♀️汁燒提燈 $42去居酒屋一定要試提燈🏮去過不同居酒屋試呢個串燒,但係每一間都各有特色,今次呢度食到嘅係充
《一方堂居酒屋 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️翡翠螺醬油漬 $58

💁🏻‍♀️芝士豆腐沙律 $58

💁🏻‍♀️鹽燒三文魚腩 $32

💁🏻‍♀️汁燒提燈 $42

去居酒屋一定要試提燈🏮去過不同居酒屋試呢個串燒,但係每一間都各有特色,今次呢度食到嘅係充滿醬汁味的提燈,前面嘅蛋黃外皮爽脆🍢雞味濃郁

💁🏻‍♀️月見免治鷄肉 $42

呢一個串燒同樣係我每次到居酒屋必叫的,免治雞肉棒入邊有脆軟骨,咬落嗦嗦聲😋再點埋月見醬油汁超正👍🏻個醬汁用黎點其他串燒都得架
2023-10-31