2012-03-21
一人有一個夢想 ﹗但今日大部份由琪琪發版,同事們等等啦 ﹗臘肉炒芥蘭,琪琪點既第一碟送,好香喎 ﹗多年以前層經食過,但我一向都唔會點既食物,估唔到食落又幾好味喎 ﹗芥蘭色澤翠綠又爽脆,配上臘肉分泌既油脂,非常香口,好味好味 ﹗菜脯涼瓜炒蛋,琪琪點既第二味送。上次叫過,今日同事要添食。炒蛋好香又熱辣辣,只係味道略為咸左少少啦。雖我不愛涼瓜,但依碟煮得一啲都唔苦,可能鹽味加菜脯既咸辣味已經蓋過苦味。粟米斑塊,琪琪點既第三味。不過不失啦,炸粉多了點,都炸得香口,粟米汁正常味道,無咩特別,撈飯不錯。沙嗲肥牛粉絲煲,琪琪點既第四味 ﹗比想像中好食好多倍,而且比一般食開既香辣,唔會得個甜字。粉絲發得剛好,口感滑溜又嚥靭,難得 ﹗好怕粉絲過腍又爛。肥牛夠嫩口,雖則已全熟,但都唔會鞋。椒鹽鮮魷,係我揀架 ﹗每次食都好滿意,肉質鮮嫩彈牙,薄薄一層炸粉炸得乾爽香口,配埋喼汁好開胃,要密密食先得呀。生炒骨,梁公子既至愛 ﹗比坊間一般甜酸咕嚕汁濃郁,似有傳統山渣成份,足料無欺場。豬肉味濃,肥瘦適中,外脆且內嫰,滿意 ﹗