2023-02-19 156 views
有日行經柯士甸道,發現果頭開咗好多新餐廳,見到有間試業中既火鍋店,裝修華美高雅,而且見到試業期間仲有8折優惠,我呢個邊爐精當然就立即搵朋友一齊去食吓啦~ 餐廳地點方便,佐敦站一出好快就到,而裝修則以紅黑及雲石紋為主,給人型格高貴的感覺,而且座位空廣,枱與枱之間有足夠距離,朋友聚餐也開心些。這家火鍋店除咗湯底海鮮選擇多,連酒類選擇也不少,見到佢地既酒櫃連茅台都有🤭。湯底方面,我地立即就被佢慢煮杏汁豬肺湯所吸引,平時都愛飲這款湯,而家有得打邊爐做湯底當然唔會錯過,揀咗個鴛鴦湯底:杏汁豬肺湯拼秘制麻辣湯,湯底一滾起就先飲豬肺湯,湯是濃稠鮮甜的,豬肺嫩滑好味😋。而個麻辣湯底如果覺得唔夠辣仲可以即場加辣😋,內裏的鴨血及凍豆腐吸晒啲湯汁好正,鴨血好食到要再叫一份🤭另外仲點了:🥢海鮮拼盤(細)( HK$480)呢度叫得海鮮火鍋店梗係要叫海鮮試吓啦,2個人最啱就叫海鮮拼盤,樣樣都有啲,有5款海鮮,包括有元貝、聖子、海蝦、脆鯇片、脆鯇腩同白鱔片,元貝聖子大隻鮮甜,海蝦爽口彈牙,而白鱔片就肥美,脆鯇就肥美爽肉,所全部海鮮一食就知新鮮。🥢安格斯特級手切肥牛(細)(HK$268)細牛都好大碟,2個人都好夠食,

另外仲點了:
🥢海鮮拼盤(細)( HK$480)

🥢安格斯特級手切肥牛(細)(HK$268)
細牛都好大碟,2個人都好夠食,牛肉色澤紅潤有光澤,手切更加有口感,只要淥一淥就可以食,安格斯牛油脂較少,牛肉味夠。

🥢手打雙拼卷(手打鮮蝦丸、芝心手打鮮牛丸)
每次見到手打丸都忍唔住要叫黎試,仲可以雙拼更加合我心意,蝦丸彈牙,而且見到成隻蝦係入邊,用料充足。牛丸就滿滿的牛肉特有的味,而且內裏都有少少芝士,非常邪惡又好味😋

🥢中華台北鴨血
好鍾意食鴨血,麻辣湯底配鴨血是絕配,這裏的寫明是台灣鴨血,麻辣入晒味又唔韌,所以即使湯底有也再加一份,就知幾好食啦🤣

🥢唐生菜
🥢自家制紫貝天葵
平時餐廳好少有紫貝天葵飲,仲要自家制更加要試,酸酸甜甜好開胃,而且唔甜更加清爽。

🥢牛奶仙草紅豆芋圓
食完正餐,就想食甜品解解饞,見到有優惠,只要like 餐廳fb & follow 餐廳IG, 就有甜品送,咁當然立即做啦🤭。送的甜品一點也不馬虎,大大的一碗,芋圓又多,配上先草,凍凍的一起吃,剛好可以解吃火鍋的熱😋
  • 手打鮮蝦丸