2018-05-14 54 views
行經尖沙咀新發現這間鼎皇,睇到個名就聯想去台灣一間好有名的麻辣火鍋店,好奇心驅使我同個朋友係門外睇下食乜,店門外已貼滿相關火鍋相片同食物詳情,原先都諗住行下先架啦! 朋友仔就話不如入左食, 都行到累累地。就係咁兩個人就入內,店員還安排我倆坐卡位,可以望到街外行人添。店內都乾淨竟然無火鍋嘅油煙,主打養生鍋。枱面嘅單張好清楚介紹晒有關食材第一次食都一人一鍋,$118 價錢ok ,我自己選擇左黑豚肉蕃茄鍋。材料極吸引,除左豚肉之外還有蕃茄大豆芽,豆腐,枝竹,娃娃菜,金菇,雲耳,粉絲+鳴門卷等,有齊數十種健康食材,好啱我食得健康的人,好滿足,蕃茄味濃郁。朋友話要食招牌臭臭鍋,同樣豐富精彩,其實還想食酸菜魚鍋,黑麻油雞鍋,可惜兩個人點食到那麼多。講翻個臭臭鍋先,一點臭味都無,只是滲出少許臭豆腐的味,可能太臭未必接受到,有特式嘅台灣貢丸,鴨血,米血糕,豬大腸,蜆,粉絲同炸菜絲,超惹味!各有各味道,兩款分享夠晒。

店內都乾淨竟然無火鍋嘅油煙,主打養生鍋。

枱面嘅單張好清楚介紹晒有關食材

2018-05-12
$150 (Dinner)
  • 招牌臭臭鍋