兄弟話要同我食農耕記,仲話要親自車我過去添,我秃然菊花一緊,領悟到:”兄弟黎找對象,可惜我太善良”,就情不自禁應承左佢。自從事忙尿多後,我都不知幾耐無同兄弟聚舊,不過,就算幾耐無見都好,兄弟始終係兄弟,正如:就算日後從良,夜場既女始終都係夜場既女,點會仲有道德光環?1. 松茸土雞湯$48- 原個燉盅好夠熱,又多又足料- 鮮甜,不過燉雞會多油- 鮮雞/圓肉/杞子/紅棗/松茸2. 招牌湖蝶魚$128(走辣少油)- 我地叫健康版,少油仍感覺頗油,魚質煙韌無骨,細細啖容易食- 農家有種植感覺,紅蘿蔔/蔥蒜/青瓜,切片切粒爆香,下次再試少辣或更惹味3. 清炒毛白菜$58- 大大碟,家常菜感覺,但仍頗油,勁多蒜頭爆炒,又香又熱,蔬菜爽口夠新鮮,切得唔會太棵或太碎,剛好一啖放入口4. 鹹蛋黃燒麥$39- 北方燒賣?頂部包皮位厚粉,乾身漿口- 3粒好大嚿,內有半粒鹹蛋黃,蒸出黎無黃油唔算香,特別讚糯米飯涵,炒得夠香又飽肚5. 鮮燜腐皮$88- 又係家常菜大碗,鮮腐皮厚身燜得夠冧- 長蔥爽,加埋大份炒蛋打底,蛋味濃,唔會炒得太老,又一道好飽肚菜式6. 霸氣玉油柑$29- 1L超大杯,兩人share都夠,

1. 松茸土雞湯

1. 松茸土雞湯$48
- 原個燉盅好夠熱,又多又足料
- 鮮甜,不過燉雞會多油
- 鮮雞/圓肉/杞子/紅棗/松茸
招牌湖蝶魚$128(走辣少油)

2. 招牌湖蝶魚$128(走辣少油)
3. 清炒毛白菜

3. 清炒毛白菜$58
4. 鹹蛋黃燒麥

4. 鹹蛋黃燒麥$39
- 北方燒賣?頂部包皮位厚粉,乾身漿口
5. 鮮燜腐皮

5. 鮮燜腐皮$88
- 又係家常菜大碗,鮮腐皮厚身燜得夠冧
霸氣玉油柑

6. 霸氣玉油柑$29
- 1L超大杯,兩人share都夠,,加入2粒鮮青檸,微酸清甜解膩

7. 泰國茉莉米飯$12
- 粒粒分明,唔會太濕太冧太硬
- 不過未算好有飯香,見隔離左右多檯都叫「高壓鍋紅薯粉$49」,原個飯煲上檯,大大煲真係好家庭feel,好吸引加埋蕃薯飯更健康

8. 細節位:
服務到位,主動加水,沖茶倒水執檯,紅棗茉莉菊花茶,淡淡茶香,清新又養身
價錢唔太貴,份量夠,環境寬敞舒適,唔限時,唔太嘈,談心好地方

農耕記進駐香港,越開越多,而家好似有6間。湖湘風味鄉下菜,想吃的就不過是一個"鮮"字。

”明明兄弟黎找對象,可惜我太善良,我也想見佢,呢句才算真相”
2024-06-08