2018-10-26 58 views
FB 見人post 左,$1 條烏頭咋! 決定要去會一會佢。細心再睇睇,原來係每日有不同的 $1 菜式,例如炸蝦餅、炒通菜、炸豬排、無骨鳳爪、咖哩雞同啤酒,日日不同。而星期三就係 $1 烏頭,我當然等果日先去啦!奧運站出來經天橋,遠遠已經見到隻橙象,白色門面,大大隻字,幾 sharp !內裡環境都幾好,枱夠大張,平日晚上七點左右已經高朋滿座,都幾熱鬧架!餐牌泰式明爐烏頭魚 $1主角,原價$162 的烏頭,今日一蚊咋,一定要食啦。唔算好大條,不過有不少香葱、芫茜、姜、肉粒同菇做調味,仲有個火爐烚下烚下,好香喎!魚肉好嫰滑,湯底略嫌清左啲。附上的酸辣汁夠辣,即時美味加分。一蚊真係抵到爛。咖哩海鮮脆飽盎 $142賣相實在吸引,上菜時隔離左右都忍唔住望過來。黃咖哩,好香椰奶,香而不辣。隱約食到有點蛋白絲,質感真的不錯。海鮮有大隻的珍寶青口、蝦仁、魷魚、班塊,啖啖肉幾豐富。而墊底的麵包絕對係靈魂所在,好脆囗的法包,有刀叉方便將個麵包盎切成一片片,索曬D咖哩汁,正呀!果然係必食推介。咸肉炒椰菜苗 $64蔬菜我地order 左椰菜苗,去食泰國野如果唔食吓椰菜苗好似欠左啲乜,話曬平時好少有得食呢種菜。

餐牌

泰式明爐烏頭魚 $1
主角,原價$162 的烏頭,今日一蚊咋,一定要食啦。

咖哩海鮮脆飽盎 $142

賣相實在吸引,上菜時隔離左右都忍唔住望過來。

咖哩海鮮脆飽盎

咸肉炒椰菜苗 $64
蔬菜我地order 左椰菜苗,去食泰國野如果唔食吓椰菜苗好似欠左啲乜,話曬平時好少有得食呢種菜。佢炒得好好,唔太咸,亦唔會太濃味。椰菜苗是爽口的,食到㗩㗩聲 。咸肉其實係燒肉,切細炸香左,好脆口,呢個配搭我覺得好過果啲上海咸肉。
咸肉炒椰菜苗

青檸梳打$26 & 咸檸梳打 $26

夠凍、味濃又大杯,咸檸夠咸,感覺好下火,有誠意。

青檸梳打&咸檸梳打

臨走見到,原來九點後有7 折。
啱曬夜鬼一族。

咖哩海鮮脆飽盎