2015-07-05 693 views
最近問朋友有邊間居酒屋好食又可以坐得耐d, 佢極力推薦yayakiya, 話一試難忘,講到咁誇張,即時call 埋2個知己落去視察環境~2位朋友一黎就要啤啤佢,送酒日本食物點少得支豆?咸香既枝豆配生啤,即刻爽晒!仲有非一般的銀杏,食得出係用炭爐哄出來的,唔似平時既炒銀杏,一問之下原來係日本師傅整既,唔怪之得連送酒小食都咁講究~送酒後開始前菜,呢個海膽威化真係不得了!創新地用左威化餅夾住d飯同海膽,配搭埋蟹子,海膽係甜架!係好甜好好味既海膽!好有衝動想食多件,不過朋友仔話梗係留返個肚試其他野啦!燒明太子,個人好喜歡明太子咸咸地既味道,今次配埋青瓜黎食,又幾好食wo! 唔駛下下都配玉子,幾清新!燒雞泡魚乾,個人略嫌唔夠乾身,大膽咁問下經理,原來師傅唔想做到好似柴乾個種雞泡魚,所以保持濕濕地既口感!呢條喜知次不得了!日本深海魚~識食既就知香港唔係度度都有得食,貌似大眼雞但肉質超嫩,屬貴價日本菜,但呢到竟然以親民價出售,唔駛諗,即刻叫一條!呢幾串和牛壽喜燒串令我朋友為之瘋狂!食時要點生雞蛋,和牛裡包著些蔬菜同埋酵夫,帶出左和牛既肉汁味,十分配合!朋友仔食時好似傻左咁,係咁詞窮地話好好味好好味😂

黎到無理由唔食串燒呀?首先奉上一堆野菜墊底,貼心咁提醒我地唔好食晒d菜住,因為因間用黎墊串燒,等肉汁滴埋落去仲好食~雞皮,牛舌等等串燒絕不令人失望,串燒唔會燒到乾晒,完完全全保留到肉既美味,正!

一口餃子,內裡肉汁多,煎得香脆,唔錯~

厚燒宮崎煙肉,好似燒腩仔咁既樣,食落又好香口啵!一d都唔油!食食下又要開支酒飲😆
第一次飲呢隻清酒,好易入口,好醇!呢隻係平價版,premium 版應該更醇,下次要試試!

最後以apple sabi 做結尾,清酒飲得多,試試新款,溝左青蘋果同wasabi 落去,再配埋爆炸糖一齊飲,好特別好好飲,各款食材估唔到咁夾!

終於明白點解朋友仔推介時話一試難忘,yayakiya 絕對將會成為我既happy Friday 飯堂
2015-06-30
Type of Meal