2019-03-21 104 views
好耐好耐都冇去過大埔,今日朋友叫我去大埔買衫,一齊行咗超級城同隔離個大埔廣場。行行吓行到肚餓,朋友帶咗我食呢一間拉麵店,裝修好有日式風格。店面唔算好大,但好易搵,喺太和路消防局對面,門口仲有兩張已比客人等位,好細心落單嘅時候,可以揀幼面或粗曲面,最特別嘅,係可以選擇自己喜愛嘅配料,豚肉同叉燒都有四款唔同選擇可以揀北海道3.6牛乳拉麵( $88 )食拉麵最重要當然係湯底,加咗3.6牛乳嘅豬骨湯底,入口特別順滑,湯底味道濃郁,更特別加上蟹子同黑松露,令湯底嘅味道更加昇華配料揀咗豚肉煮,係塊厚切的豬肉呀,咬一口超有口感,幾有肉味。流心蛋嘅蛋黃,清甜無比,完全做到流心嘅效果廚房擺滿北海道3.6牛乳,見到個盒就諗到滑不溜口的牛乳了,牛乳湯底真係絕不欺場,成本十足雞骨醬油拉麵( $78 )鮮雞嘅湯底,相比起牛乳湯底,顯得更清更甜,入口滿滿鮮雞的精華味道,配料揀咗豚肩叉燒,份量唔少,相比豚角煮,肉質較為嫩滑,肉味較香濃蜜瓜梳打,白桃梳打( $22 )食拉麵嘅時間,飲返一支有氣嘅梳打,絕對係一大嘅享受。蜜瓜梳打入口同聞落去味道會較香,充滿蜜瓜味。而白桃梳打相對較鮮甜。仲有好多唔同款式嘅梳打,有隻樽身係

北海道3.6牛乳拉麵( $88 )

雞骨醬油拉麵( $78 )

蜜瓜梳打,白桃梳打( $22 )

仲有好多唔同款式嘅梳打,有隻樽身係招財貓都比較特別,下次嚟要再試下先

無聊睇吓餐牌,原來仲有唔少小食同串燒,太飽了,留返下次再食

小小嘅一間拉麵店,有吧枱位,亦有方枱,每張椅子嘅下邊,都有一個籃俾你放隨身物品,貼心

$115 (Dinner)