MEMOIR琴日出開銅鑼灣又走去好多野食嘅登龍街搵野食,見到永光中心好多餐廳就上咗17樓「MEMOIR」度食!留意返要入永光中心個大廈係要自備斜板,如果輪椅長多少少都無空間放斜板,因為行人路都比較窄,我都好冒險緊緊夠位上到斜板,咩多少少就會連人帶輪椅跌落去馬路,非常危險!呢間餐廳位於17樓,入到間餐廳感覺好舒服,空間感十足,配埋柔和嘅燈光令到餐廳好浪漫,藝術式擺盤未食已經覺得好吸引,尤其是我叫嘅蜜桃薄荷特飲,好鬼死靚!😍😍😍1.慢煮美國豬扒配薯蓉 配雜菜沙律 熱咖啡$158(8/10)呢個慢煮美國豬扒比較實淨,我自己覺得乾身咗少少,但係點咗旁邊嘅淮鹽一齊食就會無咁乾,即時好味咗好多!雜菜沙律有驚喜, 除咗沙律菜同蕃茄仔新鮮之外,入面仲加咗藜麥,藜麥係健康食品,食少少就會好易飽, 仲會促進腸道蠕動!😋😋😋咖啡好滑帶少少酸!👍👍👍2.香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 配粟米湯$198+蜜桃薄荷特飲$48(8.5/10)牛扒叫咗6成熟,感覺似7成熟,過咗少少火位,好彩唔會好韌,牛味都重,配菜仲有黑醋沙律菜同紫菜味薯條,如果早知有薯條就會叫其他小食!😭是日例湯係粟米忌廉湯,呢個粟米湯唔會好稀
MEMOIR

咖啡好滑帶少少酸!👍👍👍

是日例湯係粟米忌廉湯,呢個粟米湯唔會好稀,粟米味濃!👍👍👍
未飲蜜桃薄荷特飲已經覺得好靚,飲落去有淡淡蜜桃味,仲有少少薄荷清香,加埋有氣梳打水就好正!🍑🍑🍑

3.和風紫菜薯條配黑松露醬$38(9/10)
薯條粗長,熱辣辣好脆身,份量算多,如果黑松露醬再濃味多少少就更好!😋😋😋

2人總共價錢$486,有加一服務費!

個人口味總評分:8.5/10

@memoir.causewaybay

地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

#MEMOIR #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣 #香港探店 #香港美食 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #852food #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 和風紫菜薯條配黑松露醬
  • 雜菜沙律