2018-11-25
家住黃大仙的我,有時也會去新蒲崗覓食,今日就俾我同老公揾到一間抵食又好吃既上海菜館~三分俗氣。門面同內裡裝修平民化,夠企理,乾淨整潔,有梳化卡位,仲要有半卡坐大枱,適合情侣、三五知己之外,一大班人也不成問題。菜單紙上列明有冷盤涼菜、上海湯麵、招牌點心、蟹粉系列……等既經典上海菜品,甚至有2人、4人、6人套餐供客人選擇,非常多元化,最特別係有晚飯三寶,菜品係片皮鴨,配小籠包或生煎包,及甜品( 高力豆沙或豆沙鍋餅),星期一至五$268,星期六、日及公眾假期$298,真係超抵,不過每日限量供應,大家記得打電話預訂。由於價錢平民,我兩口子決定散叫,選擇自己喜愛的。酸辣湯(每位$30)材料豐富, 有黑木耳、肉絲、竹筍、香菇、豆腐等,那酸酸辣辣嘅口感 ,令人欲罷不能。川味口水雞($62)豐富又多層次嘅麻香,配上彈牙鮮嫩嘅雞肉,一口接一口,好快就食晒。招牌鮮肉小籠包(4隻,$36)皮薄又多汁,肉餡鮮香,唔怪之得係2017年新假期週刊8間街坊好食小籠包第一位。俗氣上海粗炒($58)麵條腍而不爛,帶少許嚼勁,配料豐富,有椰菜、白菜、冬菇、瘦肉絲,色香俱佳,令人回味無窮。奶油津白($55)黃芽白好腍,非常
由於價錢平民,我兩口子決定散叫,選擇自己喜愛的。
酸辣湯(每位$30)
川味口水雞($62)
招牌鮮肉小籠包(4隻,$36)
俗氣上海粗炒($58)
奶油津白($55)
黃芽白好腍,非常喜歡那香濃既牛奶味道。
擂沙芝麻湯圓($32)
外皮軟綿煙韌,芝麻餡香甜滑溜, 菜館一點也不吝嗇,放了很多香香的黃豆粉,超正。
自製鮮豆漿(每杯$12)
最後埋單$300,這個價錢食到咁多款美食,真係超值,難怪客人川流不息進出。