2022-07-06
.📍Peek-A-Poke📍#饅頭去銅鑼灣 #饅頭食西餐------------------------------1️⃣ Tuna + Salmon Poke Bowl ($98)終於試到呢間嘅Hawaii Poke Bowl🥺,小編想試多啲口味就揀咗吞拿魚同三文魚嘅half-half base,兩者都係角切,每塊魚都好大粒🐟,估唔到三文魚係比唔會過肥嘅三文魚腩部位,雖然味道上唔算話特別新鮮,但每一嚿可謂肥美軟腍卻不失腩部嚼口🍣,口感亦夠滑身富有油香;至於吞拿魚味道就比較普通,雖然都係大粒厚切,不過質地偏嚡,冇三文魚咁濕潤,有少少腥味不過係可以接受嘅範圍,但下次未必會再嗌。🔹Brown Rice + Salad我覺呢度嘅珍珠糙米飯好好食,上碗時溫度微暖,飯粒唔會煮到好乾勁有咬口,越嚼越感受到米糠香氣層層遞進🍚,唔會有苦澀味,撈埋山葵乳酪醬增加濕度同香味就更正;至於沙律菜全部都係新鮮脆口🥗,水份充足,洗得夠乾淨冇泥味,如果想食得健康啲都推薦呢個主食combo。🔹蛋絲 + 蕃茄 + 蟹籽Well...蛋絲質地有啲乾,而且冇咩蛋香,調味唔係想像中嘅甜玉子味;蟹籽主要係當裝飾🙈,冇咩特別;蕃茄仔
📍Peek-A-Poke📍#饅頭去銅鑼灣 #饅頭食西餐
🔹Brown Rice + Salad
🔹蛋絲 + 蕃茄 + 蟹籽
Well...蛋絲質地有啲乾,而且冇咩蛋香,調味唔係想像中嘅甜玉子味;蟹籽主要係當裝飾🙈,冇咩特別;蕃茄仔都ok鮮甜爽脆,主要都係提供下鮮艷嘅五顏六色等個bowl靚仔啲。
🔹Avocado 🥑 (+$10)
揀得好靚,切面光滑冇根,入囗creamy冇草青味,牛油果自身香味同個bowl好夾。
🔹山葵乳酪醬
呢個醬汁雖然油脂比例較高,但我認為係值得試嘅,醬汁偏流汁但味道唔稀,淡淡嘅奶脂香氣同mayonnaise嘅甜酸味好夾😋,wasabi唔會好攻鼻,令成個醬層次豐富咗,亦冇咁油膩,醬汁容量足夠,攞嚟撈糙米飯一流,不過就淋得唔均勻,要自己再撈一撈,但撈嗰陣都要小心跌餸。
整體味道唔差,要話好好食又未至於,不過喺夏天有個凍bowl食下都幾開心,經過可以一試。
🔸整體評分:7.5/10
🔸小編回頭率:7/10