2010-02-11 53 views
女兒學校放假, 老公身體不適請假, 帶老公看完醫生......原來已是午飯時間, ifc的壽司禮沒訂位, 不能入座. 坐船過海到了尖沙咀. 老公問女兒想吃什麼, 女兒說要飲茶. 最近的酒樓在星x行. 老公說, 不吃也知那些集團的味道, 他不喜歡.老公問, 映月樓在哪裡? 他的朋友說好味, 環境也不錯. 吓? 又係集團喎! 我說不要試, (10幾年前, 我在此吃過喜酒, 飲過幾次茶, 都唔覺好味.)老公話日本的雜誌有介紹, 朋友又話好, 一定有理由, 我d information 完全唔update.......所以佢要試試.13:35到達, 知客小姐問幾位, 然後沒甚禮貌地說, "坐埋一邊等." 吓? 咁旺場? 原來14:00是特價時段. 不是肚餓不肚餓的問題, 而是要花25分鐘等, 老公寧願比錢.馬上入坐. 環境樸素. 窗外海景本來可以, 但玻璃色暗, 看得不太清楚.侍應沒有慇勤服務, 冷冷地問 "飲乜嘢茶" 然後派碗筷, 派完就走. 我們發現 :1) 無點心紙/menu2) 碗碟有污漬罰了擧手一會, 才得到本來要為客人備好的東西.算了, 服務不濟,

我們發現 :
1) 無點心紙/menu
2) 碗碟有污漬
罰了擧手一會, 才得到本來要為客人備好的東西.

算了, 服務不濟, 食物素質和味道如何?

叉燒包 -- 餡太甜.
燒賣 -- 好多肥猪肉粒.
炸雲吞 -- 脆口, ok, 但只有一粒小蝦做餡. 感覺孤寒.
鳳爪 -- 鳳爪的品質本身比較好, 不是淋pat pat的. 幾好味.
馬拉糕 -- 樣子有點嚇人(肉酸). 點解面頭咁多欖仁? 仲有"臭粉"味.
咸水角 -- 好多油. 餡裡全是油.....
棉花兔 -- ok
肉絲伊麵 -- 一人份量的一碗, 賣45蚊. 用料是, 梳打粉"嗱"過的瘦肉和草菰. 伊麵品質可以, 沒有煮得太淋. 但全碗麵, 味道幾乎是零-- 連鹽味都無. 完全是暖水浸伊麵. 原來無添加味精就會無味! 我們見識真少.

匆匆埋單. 270幾蚊(?) 老公話趺咗都無咁嬲. 不過上了一課 -- 給遊客吃的或標榜吃景的店. 不要再光顧.
2010-01-25
$90 (Lunch)