2018-08-02 800 views
早排叫朋友幫我買咗啲嘢,交收完就一齊去食晚飯。我哋去咗旺角呢一間樓上嘅「私家廚房」,聽聞呢到嘅餸除咗夠大碟,而且仲鑊氣十足,所以唔可以錯過。是日一行人四個人,都叫咗相當多野食,事關環境唔同大排檔,冷氣十足岩哂我地呢班怕熱嘅人士,就可以慢慢食一邊傾計。二話不說,柯打咗嘅OK汁煎南非大虎蝦、脆皮德國鹹豬手都一齊上菜。大虎蝦除咗炒得香脆,而且仲大隻夾彈牙,呢種調味同煮法真係無得輸,非常開胃,可以食幾碗飯。至於豬手皮就焗得非常脆口,但內裡嘅肉就非常林身,可以點蘸隔離泰式嘅酸汁,又另一種風味。接住到嘅係籠仔荷葉海龍皇蒸飯、薑蔥焗美國桶蠔、燒汁脆米安格斯牛粒。蒸飯比想像中更大盤,分別有魚蝦蟹鋪面,帶陣陣蒜香豉油味,隨之仲有淡淡嘅荷葉香,海鮮嘅鮮味完全融入到米粒裡面,味道一流。而桶蠔更為誇張,由於用瓦鍋熱住上菜,故裡面嘅蔥同蠔仍滋滋作響,眾人都嘩然,除咗香味撲鼻,隻桶蠔果然足料,一共六隻都大大隻:點樣分呢。起筷,桶蠔充滿鮮味且啖啖肉,夾埋薑蔥食成件事惹味更多,令人欲罷不能。至於牛肉粒相比之下較遜色,因為調味似乎重手咗,口味太咸,但不得不提小菜裡除咗有牛肉粒,仲有一啲茄子切咗粒混合其中,結果一齊食又幾
OK汁煎南非大虎蝦
脆皮德國鹹豬手

籠仔荷葉海龍皇蒸飯
薑蔥焗美國桶蠔

接住到嘅係籠仔荷葉海龍皇蒸飯、薑蔥焗美國桶蠔、燒汁脆米安格斯牛粒。蒸飯比想像中更大盤,分別有魚蝦蟹鋪面,帶陣陣蒜香豉油味,隨之仲有淡淡嘅荷葉香,海鮮嘅鮮味完全融入到米粒裡面,味道一流。而桶蠔更為誇張,由於用瓦鍋熱住上菜,故裡面嘅蔥同蠔仍滋滋作響,眾人都嘩然,除咗香味撲鼻,隻桶蠔果然足料,一共六隻都大大隻:點樣分呢。起筷,桶蠔充滿鮮味且啖啖肉,夾埋薑蔥食成件事惹味更多,令人欲罷不能。至於牛肉粒相比之下較遜色,因為調味似乎重手咗,口味太咸,但不得不提小菜裡除咗有牛肉粒,仲有一啲茄子切咗粒混合其中,結果一齊食又幾夾,只要唔太咸。
燒汁脆米安格斯牛粒
即叫即炸生炒骨

其後有即叫即炸生炒骨、拍蒜炒油麥菜、懷舊琵琶豆腐。生炒骨意想不到地大碟,入口非常脆同熱,果然係即叫即炸。食咁多重味小菜,油麥菜最岩中和一下口中嘅味道,大大碟四個人都食唔哂。最後琵琶豆腐即係豆腐同鯪魚肉混合再煮嘅一道小菜,有種接近食齋嘅感覺,芡汁調味適中,鯪魚肉新鮮,入口唔會覺腥。
拍蒜炒油麥菜
懷舊琵琶豆腐
總結,無諗到小菜嘅份量都幾多,食到最後真係太飽而需要打包。所以建議四個人的話,大概叫4至5個菜再配飯,應該都夠飽。
Type of Meal
Dinner