2024-10-21
爹爹媽咪回鄉旅行,呢幾日都要自己出街覓食,呢間上環嘅人氣星馬菜就變咗我嘅飯堂。餐廳裝修別緻,好多落地玻璃窗,朝早下晝採光度十足,夜晚🌃就視野廣闊,唔逼嘅平日晚上,2個人黎食都成日會安排大卡位比客人。新加坡喇沙LeeLaksa 作為鎮店招牌,對佢期望高是必然的。雖然期望高,但佢最後是真的符合了我的期望,喇沙湯底椰香濃濃,微微辣,香而不嗆,大量芽菜,爽脆且無草青味,配料亦都比得幾足,蝦肉爽蛋不實蝦味李派海南雞飯拼喇沙Hainanese Chicken Rice w/ Singapore Laksa雞油飯粒粒分明,油潤度適中。雞肉亦嫩滑,而且份量給得幾大方,吃完飯還有雞肉剩下,可以慢慢吃,另外還有一碗小喇沙,雖說是小碗,但其實也非常足料,跟大碗一樣也有半粒溏心蛋在內。大蝦青木瓜沙律Green Papaya Salad w/ Prawn非常清新的一道前菜。木瓜質感爽脆多汁,上面撒上許多花生碎🥜,令口感更香,加上多隻大蝦及酸甜醬汁,幾開胃。
新加坡喇沙
LeeLaksa