2019-09-15 2074 views
放工後被friend甩底,屋企又沒有飯食,就一個人搵好西🤨 放工經過上環,見到這間餐廳環境很舒服,又可以坐低慢慢嘆,當然要試試😚 店員見我一人用膳,都沒有用奇怪的眼光望☺️而食物質素亦不錯,令我今晚的失落感一掃而空🤗——————————放工已經好肚餓,見到餐單的Set dinner ($238),有湯丶主菜丶甜品和餐飲,就決定食呢個~🔸是日餐湯(南瓜湯)這個南瓜湯很濃稠,有淡淡的甜味,配上焗過的長法包來食,更多添一番滋味😋🔹香煎美國安格斯西冷配薯蓉蘆荀及燒汁牛扒是五成熟,煎得恰到好處,充滿肉汁且滑嫩;蘆筍都略有煎過,食落不會太生而有草青味。最後進食薯蓉時,配上燒牛肉汁來食,好正😍🔸是日甜品(Pannacotta) 是日甜品是一款意大利甜品,意式奶酪。起初以為普通奶酪,但我錯了!這個充滿奶香味,不會太甜,質感亦超滑,配上士多啤梨汁一齊食,更好味😊🔹餐飲(rich chocolate) +$20Rich chocolate 真是有濃濃的朱古力味,上面有泡沫和朱古力粉,層次好分明☺️整體不會太甜太膩,讚👍
——————————
🔸是日餐湯(南瓜湯)
南瓜湯

🔹香煎美國安格斯西冷配薯蓉蘆荀及燒汁
香煎美國安格斯西冷配薯蓉蘆荀及燒汁

🔸是日甜品(Pannacotta)
意式奶酪

🔹餐飲(rich chocolate) +$20