上環皇后街內咖啡小店”Shu”水泥牆輕工業風設計,灰色主調,入型入格🖤🤍🩶好多附近文職客人幫襯,短短半小時買外賣咖啡嘅人流絡繹不絕☕️奶啡只做Latte一款,主力做無奶無糖黑咖啡。有咖啡豆零售:咖啡豆以唔同顏色嚟分辨風味特性,唔同顏色令你聯想邊種水果/植物?就係咖啡帶邊種甜/邊款花香⋯ 踏入着緊短袖衫嘅冬季☃️到訪時見有X’mas Blend應節咖啡豆(Colombia Quindio Pink Bourbon) 。雖然本身冇特别偏愛玉桂陣味,但既然係一年一次限定豆,我支持!配合下聖誕氣氛🎄女咖啡師非常親切,一個人招呼全場客人木質調帶肉桂香,尾段帶微微辛辣感,aftertaste強度係印象深刻嘅強,非常大人之味。手沖比平常稍為濃厚,如果做SOE奶啡應該非常有爆炸性💥鹽味焦糖鬆餅裏面有流心焦糖做夾心,焦糖味道出奇地唔會太甜,但夠晒香,好啱配咖啡!

上環皇后街內咖啡小店”Shu”

水泥牆輕工業風設計,灰色主調,入型入格🖤🤍🩶

女咖啡師非常親切,一個人招呼全場客人