2020-10-09 155 views
今日下午有啲時間去咗南豐紗廠行街,呢度翻身完之後有好多精品店服裝店,同埋好多餐廳。今日去咗呢間Tap the ale project ,餐廳主打本地手工啤酒,嚟到呢度有好多啤酒選擇,全部都係本地手工啤,如果唔清楚可以叫店員會慢慢介紹俾你聽,你可以選擇飲甜啲,淡啲、果味重啲,有啤酒花香或者有啲酸味啲啤酒。今日點了少爺的classic 啤酒,入口爽身清甜,感覺幾新鮮,有啲西柚的果香,味道幾平均。朋友點的麥啤感覺都唔錯,但因為不是本人喜愛,所以不願置評。另外點了店員推薦的”Gimlet in Berlin” 一種啤酒會帶青檸的酸味道,入口有啲白葡萄酒的感覺,不過啲啤酒溫度不夠凍,入口有啲怪怪的,好似酸了的牛奶味道,不是人人可接受。呢度餐牌的食物送酒食物都係有些fusion,我們點了一個送酒的多士小吃,用了潤腸絞碎造成一個雪糕球的模樣,再塗在多士上,味道幾特別,有啲食緊鵝肝的感覺,但係又有一種中式熟悉的味道。之後點了麻婆味的玉米片,玉米片上面放了一些肉碎有麻婆豆腐的味道,有少少辣及花椒味,感覺幾新奇,如果那個麻婆汁可以再杰身少少會比較好,因為玉米片很快就變淋了,醬汁好難好均勻吸收,有點美中不

朋友點的麥啤感覺都唔錯,但因為不是本人喜愛,所以不願置評。

之後點了麻婆味的玉米片,玉米片上面放了一些肉碎有麻婆豆腐的味道,有少少辣及花椒味,感覺幾新奇,如果那個麻婆汁可以再杰身少少會比較好,因為玉米片很快就變淋了,醬汁好難好均勻吸收,有點美中不足。
此餐廳位於紗廠的3樓對出有一個大天台,見到此商場是歡迎人客帶狗進來,在下午的時候陽光斜斜的照進店內感覺幾舒服,你仲可以飲好多唔同風味嘅啤酒(個人意見,大路的啤酒好似比較穩陣)!