2024-07-08 194 views
第一次食時,已是幾個月前下午,食物品質令我回味,唯獨服務員態度引致無法短期再次光顧。今天我很想食米線,所以決定再來光顧,雖然舖面裝修欠奉,但食物品質實而不華,值得一讚我上次落單是下午茶套餐(海南鷄米線)今次都是海南鷄米線,但飲品今次想嚐試生椰拿鐵,同上次一樣海南鷄和湯米線分碟上,品質依然保持鷄肉嫩滑,湯底是用魚熬制,鮮甜但一點腥味都沒有,有少許糊椒香味,這種烹調技術,值得讚揚㕑師用心最估計不到是生椰拿鐵,椰汁和拿鐵比例好好,有椰汁香味但無搶走咖啡味,互相輝映,Cafe店都無效果,埋單$57元值得推介我諗住唔會再見到幾個月前嘅女服務員,唉!又是她,令次升級版,第一:我點餐時飲品是生椰拿鐵,女服務員即時用(唔想招呼語氣)回答:無呢款飲品,然後我問餐牌有顯示,點解無呢款飲品,女服務員用鄙視語氣(死窮鬼,你比起)要加$12蚊,我即時回應無問題,第二:上次有一杯水提供,今次我唔知要自取,向女服務員提出,她即時訓斥我,內容是她一個人要做好多嘢,唔得閒服待,自己攞,我聽完後,唯有講句唔好意思,第三:海南鷄米線上臺,但醬汁未來,我等左一陣,仲末嚟,起身問女服務員,她不耐煩指左某一位置叫我自取,當我行到

,Cafe店都無效果,埋單$57元
值得推介
要加$12蚊,我即時回應無問題,
,當我行到得豉油並無其他醬汁,我再次問她,她用責罵語氣:問我仲想要D咩
?我回答要醬汁,她指責我貪心
想要多一份醬汁,我叫她睇一睇臺面有無醬汁,何來貪心,她睇到後無言才給一份醬汁,結果是我被該女服務員責駡貪心之後一句對唔住都無

厨師用心制作食物,但服務員態度有問題,一切都枉費,
雖然消費$57元,不能要求有餐桌服務,香港大排檔服務以親切為主,亦不會責駡客人。
香港早年都是大排檔飲食文化,都無出現這種女服務員
下次再來真的要有勇氣