2007-07-20 1 views
慶祝父親生日, 昨夜舉家試試這山東菜。家父對中國各大名菜素有認識, 亦曾在山東吃過地道山東菜。他的第一個評語就是那根本不是山東菜, 似港式fusion多點。打開菜牌我也嚇了一點, 很多食物和上海菜一樣的。小籠飽、銀絲卷、膳糊、嫰雞煨麵、生煎包...如果吃這些東西又好像去翡翠或者南翔更適合。anyway, 昨晚點了:小籠飽: 皮算薄, 有肉汁, ok生煎包: 包鬆軟好味, 但真的很"的骰"蒸肉餃: 勁多汁, 但肉唔多, 中規中矩啦銀絲卷: 呢個真係要讚, 裏面o既麵飽條仲係一條條o架, 真係做到銀絲卷o既精髓!鱔糊: 普道, 味道尚可, 又係衰細碟囉奶油津白: 味偏淡, 帶唔出奶油香風沙雞: 皮脆肉嫰, 食落鮮味多汁, 唔錯!金銀瑤柱炒飯: 偏乾身, 味道合格整體o黎講都係幾好味o既, 中價, 唔係大件兼抵食之選。如果係一班女仔o黎食就夠, 一家大細或者多男人就未必適合。環境乾淨, 我見有d係一張6人檯一間房, 幾骨子。之前見人話佢d service唔得, o尋晚又無咁覺得喎。可能閒日唔忙所以好少少。下次可以再o黎!
打開菜牌我也嚇了一點, 很多食物和上海菜一樣的。
anyway, 昨晚點了:
小籠飽: 皮算薄, 有肉汁, ok
生煎包: 包鬆軟好味, 但真的很"的骰"
蒸肉餃: 勁多汁, 但肉唔多, 中規中矩啦
鱔糊: 普道, 味道尚可, 又係衰細碟囉
奶油津白: 味偏淡, 帶唔出奶油香
風沙雞: 皮脆肉嫰, 食落鮮味多汁, 唔錯!
金銀瑤柱炒飯: 偏乾身, 味道合格

下次可以再o黎!