2022-07-16
同狗狗爸爸一齊搭咗程車,嚟到呢間餐廳。今日天氣好熱好熱,室內溫度接近32度,何況室外?雖然叫車差唔多係點對點,不過,到咗餐廳果一刻,已經標曬汗喇。我哋都知,哪怕係寵物友善餐廳,好多都係講緊人同寵物坐室外,而呢間餐廳都冇標明係寵物友善,所以,我哋係預咗坐外面架,只係由於冇瓦遮頭,所以喺酷熱天氣下,真係人同狗都差啲頂唔住。我哋訂咗位,到達後,侍應就喺店外開咗檯同櫈俾我哋。點咗餐牌上的2款brunch:全日早餐同大啡菇露筍意粉,跟餐有餐湯,而餐飲我哋就分別加錢(特飲/咖啡半價),點咗凍薄荷朱古力同埋Dirty。餐湯先上,係蘑菇湯。飲落覺得好似金寶蘑菇湯。湯係用一隻細茶杯裝住,裝唔滿,基本上三兩啖已飲曬。全日早餐賣相幾靚,食物亦好豐富,係狗狗爸爸點既。問佢點,佢就話都係一般的全日早餐。撇開食物質素,其實喺烈日當空下進食,胃口或多或少受影響~~大啡菇露筍意粉賣相唔錯,配料、份量睇落亦足,露筍係幼身果種。我見到個意粉後期望幾高,覺得佢咁靚,應該都會好食。點知,叉咗一撮嚟食,我就覺得唔係好對版。。。點解意粉咁稔既?做唔到al dente都不足以形容,佢係太稔,好似茶餐廳食到的茄汁豬扒意果啲意粉咁,絕
大啡菇露筍意粉賣相唔錯,配料、份量睇落亦足,露筍係幼身果種。我見到個意粉後期望幾高,覺得佢咁靚,應該都會好食。點知,叉咗一撮嚟食,我就覺得唔係好對版。。。點解意粉咁稔既?做唔到al dente都不足以形容,佢係太稔,好似茶餐廳食到的茄汁豬扒意果啲意粉咁,絕對失色~~一路食,一路爆汗,而且因為碟意粉水準麻麻,我心諗,嚟錯喇
就喺我哋食到一半,2杯飲品送到,而佢哋就為餐廳挽回一局。薄荷朱古力幾靚,第一眼以為佢的味道會好淡,因為杯的下截係朱古力的啡色,上面就係奶的白色,諗住咁樣一半一半,朱古力味可能好淡,點知又唔係喎,而且薄荷味幾出,好清新呀!杯朱古力夠凍,成為咗我哋的救星!
Dirty的layering就調番轉,下面係白色(凍奶),上面係咖啡的啡色,而最頂就係咖啡的crema。咖啡好飲呀,而凍奶的溫度都幫手降溫。
整體而言,呢度的食物質素非常一般,不過飲品又真係幾好,而餐廳亦有唔少細緻、花心思的裝飾佈置,影相會幾靚。既然元朗有咁多好嘢食,我建議可以先去第二度醫肚,然後再嚟嘆杯嘢,打下卡,唔帶寵物的話,盛夏坐裡面嘆冷氣,應該幾chill~