2019-06-27
平時成日打邊爐,蒸氣鍋就好少食~ 今日登黎到新南苑試下蒸氣鍋! 撞正父親節前夕都真係非常多人~book 左枱都要等一等先入得~ 每逢節日大家都係興去酒樓食飯~haha~其實都係等左5分鐘就入得食蒸氣鍋可以免費飲野~選擇除左係一般既汽水之外,竟然仲有大枝裝既asahi 同嘉士伯!!!在場食蒸氣鍋同小菜既人約一半一半,見到d小菜推出黎覺得好吸引!下次屋企食飯做節都可以選擇黎呢度食小菜!左面黃色紙係任叫!右面就係揀海鮮lol 我地揀左元貝,蟶子,象拔蚌同龍躉餐前花生好正!係我最中意既淮鹽花生!店員係開火前先放左d米落去煲粥,咁d海鮮汁就會留哂落去等個粥鮮甜d!我地揀左淮山瑤柱粥~最後食落個粥又綿又鮮甜,瑤桂d味出哂黎!隻牛真係好正! 安格斯牛仲要任食好抵呀!我地仲叫左好多菜類,估唔到菜類咁蒸都好ok!D蜆唔會話有沙,又夠鮮甜,店員會過黎做哂所有野heart包括放落去蒸,計時,開蓋,放到落你隻碟,你淨係需要負責食~! 有樣野要彈既係店員斷服務真係太好,搞到我都有d唔好意思hahaha~店員仲話覺得佢蒸得太快可以叫佢慢d,但我地覺得非常好,因為我地好肚餓tongue元貝蟶子同龍躉都好正lol夠哂
餐前花生好正!係我最中意既淮鹽花生!
元貝蟶子同龍躉都好正lol夠哂鮮味!仲有d蒜同粉絲係上面,蒜味唔會蓋過海鮮本身既鮮味
個粥既完成品其實都幾多!我地最後食唔哂淨留番少少~因為真係太飽...總括黎講係非常之滿足!