2020-10-07
又到了家人生日, 由於壽星對甜品都是有要求的人,所以為免出錯,我一直都以人氣餅店訂購生日蛋糕今次就試試ROSEWOOD酒店內BUTTERFLY PATISSERIE餅店既人氣產品 "拿破崙蛋糕"事前我在取餅前一天 (18:00 前) 在網上訂購. 聽說這家餅店既拿破崙很好吃,所以我就訂購一試.其實價錢並不平宜,不過如果真係好食,是值得.因為我們家一直都試很多不同店的拿破崙,之前老店AMIGO既拿破崙. 半島. 港島香格里拉, AGNES B....ETC, 真係食左好多間.........但未搵到一間係值得回購不過今日試完呢個餅後改寫了,我絕對100%會回購這個蛋糕.原因係,一般拿破崙經過長時間冷凍再切已經沒有脆既感覺但呢個問題沒有發生係BUTTERFLY餅店身上,我事隔差不多6-8小時後,蛋糕依舊脆口甜度適中,平時一定會有剩既情況沒有發生在呢個蛋糕身上.全家人都好熱情咁食晒佢,冇留隔夜
其實價錢並不平宜,不過如果真係好食,是值得.
但未搵到一間係值得回購
不過今日試完呢個餅後改寫了,
我絕對100%會回購這個蛋糕.
原因係,一般拿破崙經過長時間冷凍再切已經沒有脆既感覺
甜度適中,平時一定會有剩既情況沒有發生在呢個蛋糕身上.
全家人都好熱情咁食晒佢,冇留隔夜