2021-03-12 2672 views
話說因為疫情關係,死年没有食過酸菜魚,我同屋企人都癮起,就oprnrice吓香港有邊間酸菜魚比較吸引, 由於就屋企人放工一齊去買外賣,就選左尖東依間廚十三老壇酸蒼魚。 小份酸菜魚 $338我地四個人就點份細嘅再加其他嘢食,另外都有大份 $478 和土豪份 $598供唔同人數嘅組合去選。打開魚時十分驚喜,因為佢用嘅係驢魚魚片。魚片爽口肉腍,上面加上芝麻,搖鍋中有豆腐,蓮藕片,金菇等等嘅配料十分豐富, 湯底除咗有濃烈嘅魚湯味之外,味道非常合適唔會好重嘅味精亦唔會過酸令到魚同埋其他配料一味得個酸字,可以話非常醒胃,我哋送飯食都食多咗飯 。葱油撈豬肚 $98如果只食酸菜魚未免太單調所以都點咗些小食, 呢度嘅豬肚洗得好乾淨而且唔會殘留好多脂肪,如果豬肚冇乜脂肪嘅話可能有啲人會覺得好乾,但餐廳巧妙地用咗蔥油去撈味小菜,讓爽口彈牙嘅豬肚增加蔥油嘅香味,層次重提升咗。麻辣豬耳仔 $88鍾意食酸菜嘅人都應該會鍾意食麻辣咁就唔好錯過呢個麻辣豬耳仔!分量都唔少之餘條條都好脆口麻辣味適中唔會太辣已蓋過豬而本身嘅香味加上佢有大量我家姐至愛嘅芫茜,簡直加曬分!雨露均霑$98呢個係每次我去深圳食嘢都會搵你食嘅紅糖糍

小份酸菜魚 $338

葱油撈豬肚 $98

麻辣豬耳仔 $88

雨露均霑$98

呢個係每次我去深圳食嘢都會搵你食嘅紅糖糍粑,好耐冇食過,所以食嘅時候好感動 !雖然我哋覺得佢嘅紅糖唔係好夠但係佢巧妙地將大量黃豆粉亦都加上糍粑嘅面, 令每件甜甜品都沾上豆香味十足嘅黃豆粉,有啲似食緊日本嘅甜品一般!

我真心推介意呢一間酸菜魚我未喺香港食過一間咁合我心意同合我未到嘅! 👍
2021-03-02