2020-12-21
因為太耐無飲茶, 所以今日特意出荃灣飲茶, 本來去「全記」, 但佢結業的消息出嚟後,排隊人龍太長了, 所以就改來呢間位於如心廣場嘅酒樓。首先不得不提及一下佢哋驚為天人嘅「服務」, 當日三點左右到達餐廳, 職員就立即安排我哋入座, 然後我哋好自然就開始點點心。 點完無耐, 開始上左2 籠點心左右,大概三點半, 佢哋無端端嚟我哋枱,咩都無講就收走啲啲點心紙同餐牌, 再三追問下, 原來佢哋4 點就落場。 🥶而在我們入座時是毫不知情。 綜合整餐飯, 佢哋嘅服務態度有以下需要改善。第一,在我們入座時沒有向我們說明佢哋收4點,而3 點半是last order, 如果佢哋有講抈, 我哋就唔會入去飲茶, 飲茶都係想慢慢食姐🤨。第二, 喺佢哋收起所有點心紙時亦都無問我哋要唔要加單, 當時我們仍未知他們4 點收檔。第三, 我哋點了杏仁茶, 但原來已經賣曬, 但職員完全無同我哋講, 直到我哋被賣單時,查看完再追問,才得知佢哋因為賣晒所以入單個位職員直情無入單,但都無同我哋講,非常沒有交帶也不專業。 第四, 在3點30分左右,即係進食期間, 佢哋收起啲點心紙之後,突然就要求我哋賣單,令我哋覺得非常錯愕, 都算
綜合整餐飯, 佢哋嘅服務態度有以下需要改善。
第四, 在3點30分左右,即係進食期間, 佢哋收起啲點心紙之後,突然就要求我哋賣單,令我哋覺得非常錯愕, 都算, 我哋查看了一下, 除咗上面提及過嘅水「漏單」外, 仲有一點心漏左上, 但入左單,問題係職員全無意識問吓客人啲嘢齊晒未, 只一心諗住收錢落場😠 。
第五, 在3點40左右, 即係叫完我哋賣單之後, 佢哋一班職員開始係度搣生果切食, 喧嘩叫嚷,食零食,高談闊論, 仲但當時計埋我哋呢枱仲有4-5 枱客,而佢哋做呢件事嘅枱也係咁多枱客中間,一點也不敬業樂業。
宜家就講下佢哋嘅點心
由正常開始講起
1) 翡翠鮮蝦腸
其實係冰鮮蝦, 雪味重, 而且蝦無咩彈性,腸粉皮就太淋好痴牙,而且仲有一陣麵粉味😖
2)翡翠荀尖蝦餃皇
唔知點解係嗰皮係綠色, 但食落同普通蝦餃皮無分別, 但都係好癡牙。
但係餡係無荀絲, 得舊蝦, 但蝦的雪味就無蝦腸咁重, 而且勉強仲有啲彈牙。
精選滋潤燉湯
成碗湯其實唔入味, 如果你當佢係普通茶記飲嘅例湯就算係咁
有雞肉, 都係好嚡, 無雞味
有片響螺片,正常,有咬口
雲南野菌餃
呢個點心相對唔錯, 調味唔太濃, 個皮都無太痴牙同太淋嘅問題
薑蔥牛栢葉
牛栢葉一啲都唔爽口, 但味道都正常無腥味, 有少少薑蔥味
黑椒醬皇金錢肚
醬料味正常, 但件金錢肚就蒸到太淋, 入口口感係一pat pat, 無牙都食到
椒鹽魷魚鬚
雖然唔係熱辣辣, 但唔係太油又唔太厚粉, 所以就算唔係新鮮炸起, 食落都唔會食緊粉團的感覺。而且椒鹽都比得多, 撈勻食都夠。雖然啲椒鹽都係灑係面, 無下鑊同魷魚鬚炒過。
然後係好恐怖的帀樣點心
千層紅棗糕
紅棗糕係友人最愛, 每次飲茶必點,有時仲會自己整。所以今次佢哋一上菜, 見到個顏色已經感覺不妥。正常應該係暗紅色, 咁鮮色已經有啲卻步。 而食落, 無紅棗味, 得甜味,口感淋到糊, 一啲都無彈性,唔煙韌。一入口溶溶爛爛, 又勁痴牙。
柚子脆麻花
一啲都唔脆, 入口即化, 鬆到一點, 勁淋油, 只吃到油同柚子醬嘅甜味,好恐怖😱
漏單後即刻叫廚房整嘅
麻香海蜇
即開海蜇味
食咁多次都中伏, 係我哋運氣差? 要求高?定係餐廳普遍水平下降?