2022-05-01 1285 views
看到youtuber介紹說是很正宗的日本餐廳。也見到網民話大部分lunch排隊的都是日本人,所以決定去試一試。入到餐廳後,環境比較舊式,被帶入的餐檯位置在最埋邊角落頭,但有浸莫名舊式酒店房內傳出的發霉味道,不知是否餐廳環境比較舊也比較潮濕的原因。不過因見評論話非常正宗就考慮試咗食物先。首先點了基本的串燒,味道還可以,食物上嚟溫度都非常熱所以滿意,份量也偏大份。唐揚雞感覺味道就很普通,沒有太出眾,出面好多地方都可以搵到好味好多的唐揚雞塊。不過剛炸完就即上,也是趁熱食的,所以味道正常好味。油甘魚鮫燒得唔錯,很香口。元氣豆腐是廚師推介menu,也是youtuber特別介紹,所以點來試一試。很特別,這道菜非常之高蛋白質。一磚豆腐配埋wasabi納豆京蔥拌吞拿魚碎再加隻溫泉蛋,味道配搭都幾特別,不過醬汁偏多,食到最後非常之鹹。刺身真心失望。賣相都正常,不過刺身拼盤並不便宜,這個價錢在其他地方可以食到好好味好新鮮的刺身,又或者今日唔好彩,真係冇撞正新鮮刺身的時間段。赤身吞拿是冰片硬塊上的,還未完全解凍,咬落去似咬緊沙冰,最後吞拿魚解凍後啲自帶血水也流出。另外海膽偏黑,擺盤也是散的,入口仲有浸off

刺身真心失望。賣相都正常,不過刺身拼盤並不便宜,這個價錢在其他地方可以食到好好味好新鮮的刺身,又或者今日唔好彩,真係冇撞正新鮮刺身的時間段。赤身吞拿是冰片硬塊上的,還未完全解凍,咬落去似咬緊沙冰,最後吞拿魚解凍後啲自帶血水也流出。另外海膽偏黑,擺盤也是散的,入口仲有浸off咗的臭味,不敢再繼續食。

最後就是昆布拌椰菜,好大份、超大份,好味不過醬汁也是太多,偏鹹。

感覺整體就okay,不算是好出眾,可能冇點到youtuber力推的大腸鍋又或者鰤魚豬大根「售罄」。不過刺身都幾失望。我諗去過一次就差不多的餐廳,唔會話經常會想食返嘅嗰種,因為有很多好味很多價錢差唔多的居酒屋。
元氣豆腐
油甘魚鮫  唐揚雞
刺身盛
2022-04-30
$500 (Dinner)
元氣豆腐
油甘魚鮫  唐揚雞