2014-11-17
我們生活在香港真係幾幸褔, 可以成日品嚐不同國家既名廚主理, 又價錢又不會是天文數字, 試食一次都不會太過花費. 來自法國皇室已有3百多年歷史既DALLOYAU, 揀選了海港城這個優越方便位置, 門面既飾櫃帶來裝潢HIGH TEA感覺. 長長既飾櫃有法國最出名甜點macarons, patisseries及chocolates. Macarons由法國空運到港, 味道選擇頗多但沒有太獨特既味道, 都是一般既caramel, pistache, rose等...... 而蛋糕由香港自設既餅房製作, 有十多款, 每款都很精緻. 店員很有耐性遂一給我們介紹, 最終我們試了兩款signature, opera 及 DALLOYAU. Cake box跟店舖image很相稱, 都是裝潢帶金的. Macarons: Caramel; Cassis Rose;Pistache; Hazelnut. 很期待的甜點, 外表很光滑, Size偏細.但沒有預期的驚喜, 店員話賣點是少糖及餅面帶脆身, 真的餅面及餅心都很脆, 但我較喜歡那種外脆內軟既質感. 而夾心方面, 味道不太突顯那款式的原
Other Info. :
店員送了一粒milk chocolate試食, 質感很滑, 但本人一向感覺牛奶朱古力較甜, 這粒也不例外. 較欣賞蛋糕, 下次會再試其他款式, 更有興趣試high tea, 2百幾蚊一位, 下次要試試.