2016-12-19
晚上氣溫最低跌至13度天氣凍最好節目係圍埋一齊打邊爐住 Mikiki 同埋住 Sky Tower 嘅朋友攞個中間位通常都係去九龍城食架朋友食過呢間幾ok價錢都算大眾化我就當然係比門口個魚缸吸引啦對不起我要食咗你鱆紅魚刺身 $398明明係打邊爐但係而家 modern fusion通常都係食咗刺身先刺身切得夠哂薄口感很鮮嫩就好似我去日本最鍾意食魚刺身 因為可以吃到最原汁原味的 version 跟住由女人負責揀湯底梗係揀啲滋陰補腎架啦滋補蟲草雞仲雙拼一個胡椒豬手骨鍋完全係湯料多過汁都只係好似 $128咁樣食法已經飽左一半跟住到我最牛嘅兄弟出場啦金記牛魔塔 $498打邊爐搞到好似食 high tea 咁我好鍾意個 presentation 喔店長一放低嘅時候係有好詳細咁介紹左一次嘅但其實我已經掛住相機先食三層架的牛魔塔最記得阿姐話上層嘅係新鮮坑腩牛肉粒要放湯大約20分鐘先最好食我好認真咁用我部iPhone計時果然係肉味濃郁而且有咬口跟住就係靚到尖叫嘅胭脂牛肉粒我聽得好清楚用竹籤串着放落湯3到4分鐘就可以食得啦又美味又邪惡我一再 encore 嘅就係爽脆金錢牛蹍美味而入口很爽滑除咗牛之外新鮮手打
天氣凍最好節目係圍埋一齊打邊爐
三層架的牛魔塔
最記得阿姐話上層嘅係新鮮坑腩牛肉粒
要放湯大約20分鐘先最好食
我好認真咁用我部iPhone計時
果然係肉味濃郁而且有咬口 跟住就係靚到尖叫嘅胭脂牛肉粒 我聽得好清楚用竹籤串着
放落湯3到4分鐘就可以食得啦
又美味又邪惡 我一再 encore 嘅就係爽脆金錢牛蹍
美味而入口很爽滑 除咗牛之外
新鮮手打丸更加係不少得嘅一道名菜
勁彈牙的五寶丸 $108
你又數唔數到入面有邊五寶呢? 食完牛牛之後個湯底真係濃郁到不得了
我就叫左碟鮮冬菇
把湯底嘅所有精華都吸晒返嚟 而 火鍋嘅最佳拍檔就係可口可樂