2016-01-12
出旺角同舊同事食飯,旺角咩都比佢地食勻,所以今晚搵左間新新地,連食評都未有的樓上Cafe黎試!咁其實樓上Cafe嘅野,都係「不需期望,也沒有失望」。晚餐set有A1-8, B1-8, 其實都幾多選擇 全部套餐有湯有包有甜品同一杯$25的飲品(即係普通餐茶果類)。轉其他飲品,補返差額就ok。但睇下個menu, $25以上的,最平都$50喎!! 咁加$25實在差太遠啦⋯⋯⋯所以我地一行4人最後都係叫左檸茶檸水奶茶就算了⋯⋯⋯ 揀左黑松露意式肉丸意粉、鮮茄海蝦意粉、煙三文魚什菌長通粉、黑松露雞肉意大利飯。餐湯真係超細個碗,忍不住想講「大開眼界」。粟米湯,其實都係罐頭味精湯,但味道都算唔錯~蒜蓉包蒜蓉包幾脆,薄薄地,易入口~少少蒜蓉作調味已很足夠~ 黑松露意式肉丸意粉 $98一行4人一致選了這個意粉,原因只是「未見過黑松露可以配意式肉丸!!」因為意式比人感覺係紅汁,而肉丸此等濃味食材亦較少與濃味的黑松露放在一起~~ 整體水準算不錯,黑松露放在意粉中央,自己拌勻就可以食~~沒有想像中般濃味,只是跟肉丸不算太配襯就是了~~~ (但兩樣可以分開吃,不影響味道 )煙三文魚什菌長通粉
咁其實樓上Cafe嘅野,都係「不需期望,也沒有失望」。 晚餐set有A1-8, B1-8, 其實都幾多選擇
餐湯 真係超細個碗,忍不住想講「大開眼界」。粟米湯,其實都係罐頭味精湯,但味道都算唔錯~
蒜蓉包 蒜蓉包幾脆,薄薄地,易入口~少少蒜蓉作調味已很足夠~
黑松露意式肉丸意粉 $98
整體水準算不錯,黑松露放在意粉中央,自己拌勻就可以食~~
煙三文魚什菌長通粉 $88
不過出街食,有人煮埋嘛...
長通粉軟硬適中,這點很重要~!!(有時見到餐廳煮得太硬無味又有排咬架~)
什菌的配搭也是有點意外,但健康好味
黑松露雞肉意大利飯 $98
配雞肉呢個配搭可以話係「穩中之穩」,雞肉比預期嫰滑,看來廚師的確水準算不錯,起碼樣樣都有返正常水準
鮮茄海蝦意粉
有蝦頭蝦身兩種滋味,口感亦算「實淨」,意粉個紅汁亦調得不錯,再加了小蕃茄突出鮮茄的部份~
甜品係朱古力雪糕,加$25可以轉心太軟、窩夫等~又係個差額太大,所以我地都係食返跟餐的雪糕算~~ 雖然只係簡單的一球雪糕,但朱古力味好有保證
份量剛剛好,唔會甜同漏到頂住個位~
旺角樓上cafe這行業咁多年都屹立不倒,只是當中同一舖位隨時幾年轉幾手,大家用返差唔多裝修就可以即刻開業~~
雖然唔知呢間carmel cafe係咪都係咁,但的確裝潢與座位都有似曾相識的感覺~~
除了食物選擇多和質素不錯,呢度仲開設了會員制,入會就生日當天送小食免加一之類~~(可惜我地一致認為生日當天係唔會去旺角cafe......所以無寫名做會員XD)
不過仲有儲印仔的玩法~~有5個chop就有野送~~呢次都chop左4個,去多次食個飯就會儲到5個啦~~呢個玩法,都可能有D機會引到回頭客嘅~~
最後都吹到9點幾,兩個鐘,星期五晚都不算多客,看來新開的宣傳真的不足~~